Fabuloasa poveste a lui Tibi Uşeriu: a fost sluga ciobanilor, a fost închis pentru jaf armat, dar a ajuns campion şi activist

1 tibi useriu jpg jpeg

„Când nu mai poţi, mai poţi un pas“, spune campionul absolut Tibi Uşeriu, triplu câştigător al celei mai dure competiţii din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, în 2016, 2017 şi 2018. Povestea lui fabuloasă de viaţă, marcată de căderi abisale şi de succese de nebănuit, este subiectul unui documentar TVR.

Documentarul Casei de Producţie TVR „ PE CALE cu Tibi Uşeriu“, semnat de Ana Preda, vorbeşte despre transformarea uimitoare a lui Tibi Uşeriu, un om cu un trecut greu de depăşit. 

Fost infractor condamnat pentru jaf armat şi închis într-o închisoare de maximă securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes şi activist social.

Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violenţă în familie şi-n afara ei, lipsă de educaţie şi de îndrumare reală din partea părinţilor şi a profesorilor. Şi totuşi, oricât de jos ai cădea în viaţă, ai resurse nebănuite şi poţi renaşte din propria cenuşă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiaţi, dacă ţi se redă încrederea în tine. Acesta este crezul lui Tibi, demonstrat prin propria-i poveste de viaţă.

Abuzat de propria familie

Filmul caută să afle ce resorturi interioare şi ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Uşeriu să-şi remodeleze viaţa. Când, cum şi de ce s-a produs revelaţia schimbării? Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educaţia era bazată pe pedepse corporale, şcoala şi comunitatea abuzau la rândul lor de el. După cum mărturiseşte, a fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinţilor, bunicilor, a trăit o adolescenţă într-o Românie dezorientată, în tranziţie, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiţi pentru ce-i aştepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reuşit.

Valorile şi principiile vieţii se schimbă odată cu evoluţia – sau involuţia – noastră, în funcţie alegerile pe care facem: dacă în copilărie Tibi şi fratele său Alin au fost învăţaţi să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii şi adulţi cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrişărilor ilegale, ce beneficii îţi poate aduce natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, „Lumea Tăşu” e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenţei sale. Chiar şi aşa, Tibi îşi asumă atât trecutul, cât şi prezentul.

Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animaţia. Ilustraţia şi prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animaţia vine să susţină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă şi ca mijloc vizual de exprimare dramatică. „PE CALE cu Tibi Uşeriu“ este o producţie ce poate schimba perspectiva asupra vieţii, prin povestea inspiraţională a românului care a impresionat o lume întreagă prin realizările lui.  



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg