Factori care te predispun la probleme tiroidiene

simeon stalpnicul png

Hipotiroidismul şi hipertiroidismul sunt două dintre afecţiunile tiroidiene cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane. Pe lângă o predispoziţie genetică, există şi alţi factori care pot declanşa probleme la nivelul tiroidei.

Consumi iod în exces sau prea puţin

Dacă organismul nu dispune de o cantitate suficientă de iod zilnic,de la  150 µg/zi pentru adulţi la 290 µg/zi pentru femeile care alăptează,pot apărea dezechilibre tiroidiene.

Din această cauză,se poate declanşa hipotirodismul-când nivelul de iod din organism este scăzut sau,din contră,hipertiroidismul-când nivelul de iod din organism este peste limita superioară.

Iei anumite medicamente

Tratamentele pentru cancer precum chimioterapia şi radiaţiile pot afecta glanda tiroidă. De aceea,în cazul unor astfel de terapii,este necesar să îţi testezi funcţiile tiroidei în mod constant.

Suferi de o afecţiune autoimună

În cazul afecţiunilor autoimune,celulele sistemului imunitar atacă celulele corpului,fiindcă nu le mai recunoaşte ca făcând parte din organism.

De aceea,în corp se pot declanşa o serie de probleme de sănătate,mai ales la nivelul tiroidei. Aşadar,dacă suferi de diabet de tip 1 sau de orice altă boală autoimună,este indicat să îţi faci controale medicale în mod constant.

Ai o viaţă stresantă

Stresul îţi poate afecta tiroida,din cauză că hormonul stresului,cortizolul,dezechilibrează hormonii tiroidieni. Acest lucru înseamnă că te poţi confrunta cu diverse probleme la nivelul tiroidei.

Pentru a preveni pe cât posibil afecţiunile tiroidiene,încearcă să te relaxezi şi să reduci nivelul stresului prin practicarea şedinţelor de meditaţie şi de yoga.