Blestemele sunt rostite din vremuri străvechi şi primul care a apelat la puterea nimicitoare a cuvântului a fost chiar Dumnezeu, după cum spune Biblia în Geneza 3:17, când Adam şi Eva au fost alungaţi din Rai: „Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem să nu mănânci deloc din el, blestemat este acum pământul din pricina ta“. Aşadar, păcatul lui Adam a astras vinovăţia asupra tuturor oamenilor.

De aceea, oamenii au crezut mereu că blestemele pot atinge nu numai pe cel vinovat de un lucru atroce, ci şi pe multe dintre generaţiile viitoare din familia sa. Accidente bizare, asasinări, sinucideri, morţi suspecte au marcat destinul câtorva familii bogate şi celebre, care nu au putut face nimic pentru a le opri.

Citeşte despre blestemul de 700 de ani al dinastiei Grimaldi, familia regală din Principatul Monaco, despre tragediile membrilor clanului Rockeffeler şi despre cea mai blestemată familie din lume: Kennedy.

Lux, diamante, petreceri, maşini, iahturi, o prinţesă vedetă – Grace Kelly – o familie completă şi fericită. La aceste lucruri ne gândim când vorbim despre familia Grimaldi din Monaco. Această dinastie este la conducerea Principatului din anii 1400, dar, în pofida bogăţiei şi a faimei, s-a confruntat cu multe tragedii.

În secolul al XIII-lea, prinţul Rainier I a răpit şi violat o fecioară, iar aceasta a devenit apoi vrăjitoare şi l-a blestemat pe el şi pe toţi urmaşii lui: „Niciun Grimaldi să nu-şi găsească fericirea în căsnicie“. Dacă e doar o legendă sau nu, nu ştim, cert este că, de-a lungul timpului, casa Grimaldi a fost marcată de divorţuri, adulter, relaţii eşuate şi a fost numită „cea mai disfuncţională familie regală a Europei“. Moarta prinţesei Grace, într-un accident de maşină, a întărit convingerea oamenilor că familia e blestemată, mai ales că au fost multe speculaţii: prinţesa nu era deloc fericită în căsnicia cu Rainier al III-lea şi ar fi avut o relaţie extraconjugală. Toţi cei trei copii ai ei, Albert II (actualul conducător l Principatului) şi prinţesele Stephanie şi Caroline au avut vieţi amoroase tumultuoase.

Cea mai blestemată familie din lume

J.F. Kennedy este cea mai proeminentă figură a familiei sale, iar asasinarea lui, în 1963, a schimbat soarta lumii. Moartea sa rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei deşi, oficial, cazul a fost clasat.

Însă în familia Kennedy există un lung şir de decese misterioase şi tragedii, potrivit historia.ro. Joseph Kennedy Jr., fratele cel mare al fostului preşedinte american, s-a înrolat în armată în al doilea Război Mondial şi a luptat pe frontul european ca pilot de avion. El a murit în august 1944, la vârsta de 29 de ani, când avionul pe care îl pilota a explodat deasupra Canalului Mânecii. Rămăşiţele sale nu au fost niciodată recuperate. La patru ani după moartea primului copil, familia Kennedy s-a aflat în faţa unei noi tragedii. Kathleen Kennedy, sora lui J.F. Kennedy, a murit la 28 de ani în urma unui accident aviatic ce a avut loc în Franţa.

Cu doar câteva luni înainte să moară, fostul preşedinte a pierdut un copil. Soţia sa, Jacqueline Kennedy, a dat naştere pe 7 august 1963 unui băieţel care avea grave probleme de sănătate. Patrick Bouvier Kennedy a trăit doar două zile.

La cinci ani după asasinarea fratelui său mai mare, Robert F. Kennedy, pe atunci senator al statului New York, a fost şi el împuşcat de un iordanian cu origini palestiniene în vârstă de 24 de ani. Acesta şi-a motivat acţiunea spunând că s-a simţit trădat din cauza sprijinului pe care Kennedy l-a acordat Israleului în Războiul de Şase zile. Robert F. Kennedy a murit din cauza rănilor în dimineaţa următoare.

David Kennedy, fiul lui Robert F. Kennedy, nu şi-a revenit niciodată după moartea tatălui său şi, la scurt timp după asasinat, a început să consume droguri. În 1973, el a fost implicat într-un accident de maşină, iar din cauza rănilor suferite, a ajuns să fie dependent şi de analgezice. David Kennedy a murit în 1984 în urma unei supradoze de cocaină şi analgezice. Pe 31 decembrie 1997, Michael Kennedy, un alt fiu al lui Robert F. Kennedy, a murit în urma unui accident la schi, la vârsta de 39 de ani.

În iulie 1999, singurul fiu al fostului preşedinte, JFK Junior, a plecat din New Jersey către Martha's Vineyard, însoţit de soţia şi cumnata sa. El a pierdut controlul avionului din cauza vizibilităţii reduse şi niciunul dintre cei trei pasageri nu a supravieţuit accidentului. În 2012, Mary Richardson Kennedy, fosta soţie a lui Robert Kennedy Jr., s-a sinucis.

150 de ani de frământări

Rockefeller este un nume cunoscut în întreaga lume, iar asta pentru că familia aceasta este una dintre cele mai bogate din lume. Acest lucru nu i-a ferit însă de tragedii, de-a lungul timpului. Vinovatul ar fi John D. Rockefeller, primul miliardar din lume, un tiran nemilos, pe care oamenii îl urau. Iar de aici până la blesteme e cale scurtă.

În 1951, Winifred Rockefeller, strănepoata lui, s-a sinucis împrrună cu cei doi copii ai săi. S-a închis în garaj, a pornit două maşini şi s-au asfixiat cu gazele de eşapament. Un deceniu mai târziu, în 1961, Michael Rockefeller, strănepot şi moştenitor al averii, vizita Noua Guinee. Într-o zi, barca lui s-a răsturnat, iar tânărul de 23 de ani dispărea fără urmă. La vremea respectivă au existat speculaţii că a fost prins de canibali. În 1978, John D. Rockefeller III a fost ucis într-un accident de maşină. În cei 150 de ani de existenţă, membrii clanului s-a confruntat cu afaceri dubioase, divorţuri, probleme de sănătate mentală.

FOTO Profimedia