FDA: Femeile gravide nu trebuie să ia medicamente pentru calmarea durerii după 20 de săptămâni de sarcină

1 suhyeon choi nizeg731lxm unsplash 1 jpg jpeg

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA nu le recomandă femeilor gravide să ia medicamente pentru calmarea durerii şi reducerea inflamaţiei în timpul sau după ce-a de-a 20-a săptămână de sarcină. Aspirina luată în doză mică face excepţie de la avertismentul specialiştilor.

Recent, FDA a publicat o recomandare privind administrarea anumitor medicamente în perioada de sarcină. Conform avertismentului, gravidele trebuie să evite să ia antiinflamatoare nesteroidiene (NSAIDs), precum aspirină, ibuprofen, naproxen şi celecoxib. Motivul este că pot cauza probleme de rinichi la făt şi, implicit, poate duce la un nivel scăzut de lichid amniotic.

Citeşte şi Ginecolog Gheorghe Gică: „Pandemia nu trebuie să reprezinte un motiv pentru amânarea conceperii unui copil‟

Un nivel redus de lichid amniotic creşte riscul de apariţie a defectelor la naştere, a avorturilor spontane sau de moarte fetală.

De altfel, NSAIDs sunt asociate cu un risc crescut al bolilor de inimă a făt în condiţiile în care sunt administrate viitoarei mămici dupa ce-a de-a 30-a săptămână. FDA le recomandă inclusiv medicilor să monitorizeze nivelul de lichid amniotic folosind ultrasunete la gravidele care au luat NSAIDs pe un interval mai lung de 48 de ore.

Dacă viitoarele mămici nu snt sigure dacă un tratament conţine şi NSAIDs, pot cere ajutorul unui farmacist sau al unui specialist.

Singura excepţie de la recomandare este luarea aspirnei în doză mică de către gravidele care s/au confruntat cu preeclampsie sau cu o naştere prematură.

Citeşte şi Ce trebuie să ştie o viitoare mămică despre sarcină? De vorbă cu dr. Anca Panaitescu

FOTO Unsplash.com