Fibromul uterin, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminim. Cum se tratează, fără riscuri de recidivă

1 ginecolog jpg jpeg

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminim. O veste bună este că 90% dintre fiboramele uterine se pot trata non-invaziv, non-chirurgical, rapid şi fără riscuri de recidivă prin embolizare. Ce presupune această tehnică?

Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională, considerată că procedura de embolizare este „medicina viitorului‟, deoarece se evită anestezia generală, inciziile, pierderea integrităţii corporale, recuperarea prelungită şi toate riscurile şi complicaţiile asociate chirurgiei.

„Româncele trebuie să ştie că există şi embolizarea ca tip de tratament pentru a trata fibromul uterin, ba chiar că este pusă pe primul loc în alegerile femeilor ca procedură de eradicare a fibromului şi recunoscută de către Societatea Americană de Ginecologie încă din 2008. Există mai multe metode de tratament eficiente în cazul diagnosticului de fibrom uterin, care se recomandă în funcţie de particularităţile fiecărui caz, însă la noi în ţară istoric se practică recomandarea de histerectomie care impactează pacientele radical şi cu urmări ireversibile fizic, psihic şi social fără a fi necesar. 90% dintre fiboramele uterine se pot trata non-invaziv, non-chirurgical, rapid şi fără riscuri de recidivă prin embolizare, procedură cu o istorie de 20 de ani în lume în care şi-a dovedit eficienţa‟, declară Dr. Rareş Nechifor, medicul român cu cea mai mare experienţă la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare.

Ce presupune procedura de embolizare şi cui îi este recomandată

Fibromul uterin este, în urma incidenţei înregistrate în întreaga lume, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin, peste 30% dintre femei descoperind că suferă de unul sau mai multe fibroame uterine, aproape jumătate dintre acestea fiind la vârstă activă, între 20 şi 50 de ani.

„Fibroamele pot fi tratate uşor şi eficient prin embolizare, o procedură de Radiologie Intervenţională, minim invazivă, prin care evităm anestezia generală, inciziile, recuperarea prelungită şi toate riscurile şi complicaţiile asociate chirurgiei. Procedura de embolizare necesită o singură zi de spitalizare şi 3 zile de recuperare. Pacienta rămâne întreagă şi îşi păstrează fertilitatea şi fluxul activităţilor de zi cu zi‟, semnalează dr. Rareş Nechifor.

Embolizarea, potrivit Dr. Rareş Nechifor, este recomandată indiferent de numărul fibroamelor, de poziţia sau de dimensiunea lor: „Procedura de embolizare constă în închiderea ramurilor mici arteriale din interiorul fibroamelor. Astfel acestea nu mai sunt hrănite cu sânge şi intră într-un proces de involuţie şi resorbţie. Uterul sănătos îşi păstrează vascularizaţia normală. Procedura se practică de peste 20 de ani şi este recunoscută ca una dintre procedurile de primă alegere în terapia fibromului uterin. Aproximativ 90% dintre femeile cu fibrom uterin simptomatic pot beneficia de tratamentul prin embolizare‟, consideră Dr. Rareş Nechifor.

Specialistul insistă asupra accesului la informare al femeii din România care trebuie să ştie că soluţiile terapeutice în cazul diagnosticului de fibrom sunt variate, iar ele trebuie să ţină cont de dorinţele şi obiectivele pacientei, precum dorinţa de a avea un copil, dorinţa de a-şi păstra uterul, de a evita anestezia generală, de a beneficia de o procedură minim-invazivă, care să îi permită o recuperare rapidă şi, nu în ultimul rând, de dorinţa de a elimina riscul de apariţie a cancerului.

„Faţă de chirurgia clasică, prin embolizarea fibromului uterin se elimină pierderea integrităţii corporale, se reduce perioada de recuperare şi riscul complicaţiilor post-chirurgicale, creşte calitatea vieţii, se rezolvă rapid, fără urmări şi fără recuperare lungă problema de sănătate şi se oferă garanţie pe viaţa, prin lipsa recidivelor‟, subliniază Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională, cu peste 20 de ani de experienţă.

2 specialist jpg jpeg

( Dr. Rareş Nechifor, Medic Primar Radiologie Intervenţională)

Sursă foto: Shutterstock