Uitătura magică

 

Mulţi oameni cred în deochi şi în descântecele care-l „neutralizează”. Deochiul este provocat de o privire mai insistentă,admirativă sau pizmaşă-şi duce la îmbolnăvirea persoanei deocheate. Privirea de vătămătură sau de săgetătură,voluntară sau nu, poate fi prevenită -şi la copii,şi la adulţi.

 

 

Cum îl îndepărtezi

 

O persoană care nu vrea să fie deocheată trebuie să poarte o panglică sau un şnur de culoare roşie. Culoarea roşie atrage uitătura şi aceasta îşi pierde puterea. Dacă observă că cineva din familie e privit prea insistent sau exagerat de admirativ,trebuie să rostească imediat formula „Ptiu,ptiu,să nu-i fie de deochi”. Se mai crede că usturoiul poate preveni deochiul. Nu doar românii se tem de deochi:orientalii poartă amulete anti-deochi („ochiul” turcesc,„hamsa”,mâna cu 5 degete sau mâna Fatimei,la popoarele arabe,mini-cornul la italieni (purtat la gât),potcoava şamd.

 

 

Cum descânţi

 

Descântecul este în măsură să neutralizeze efectele negative ale deochiului. De obicei,femeile care practică magia albă pot descânta – dar în lipsa lor,oricine poate face următoarele gesturi: rosteşte tatăl nostru de trei ori,suflă tot de trei ori înspre persoana deocheată,iar aceasta se mută apoi din locul în care a stat pe parcursul ritualului. Se mai pot face următoarele:într-un pahar cu apă curată,se fac cruci cu lama unui cuţitit,şi în tot acest timp,se rosteşte rar următorul descântec: „Fugi,deochi,dintre ochi /Fugi,deochetură,/Că te-ajunge vânt din gură./Fugi,deochiat,/Că te-ajunge vânt turbat./Fugi,deochi,dintre ochi,/Că te-ajunge soarele,/Şi-ţi taie picioarele,/Fugi,deochi,din faţa obrazului,/Din zgârciul nasului,/Din grumazii gâtului,/Din crierii capului,/Din splină,din inimă,/Şi să ieşi şi să te duci,/Că eu cu gura te-am descântat,/Cu mâna te-am luat,/Şi-n vânt te-am aruncat,/Să rămâie Cutare (numele pesoanei deochiate)/Curat,luminat,/Ca floarea câmpului,/Ca roua dimineţii.”