Italianul Galimberti şi-a petrecut viaţa mai mult pe drumuri între anii 2012-2013. Pe atunci, lucra pentru una dintre cele mai mari reviste italiene, „D-la Repubblica‟. A vizitat 58 de ţări şi, săptămânal, avea o pagină în revistă în care povestea despre călătoria lui şi publica un portret din locul unde se afla. N-a durat mult până să se contureze ideea unui proiect pe care fotograful l-a denumit „Poveştile jucăriilor‟ şi care s-a transformat într-o carte cu titlul „Poveştile jucăriilor: fotografii ale copiilor din întreaga lume şi lucrurile lor preferate‟.

Copiii arată relaxaţi în fotografiile lui, pentru că a avut grijă să le câştige încrederea mai întâi, ba chiar şi-a făcut timp să le cunoască mai bine jocurile şi jucăriile favorite. „Am fost cu adevărat surprins să văd cât de uşor a fost pentru copii să înţeleagă proiectul meu!‟, a mărturisit fotograful. El a explicat şi cum a apărut ideea şi ce uneşte toate fotografiile realizate de el.

De ce copiii nu bagă de seamă diferenţele sociale sau de mediu

Fotograful a vizitat băieţi şi fete de pe tot mapamondul pentru a le face portretele alături de cele mai preţioase „valori‟ ale lor – jucării, pluşuri, jocuri, praştii, pistoale, bâte de baseball, ochelari de soare. Din Italia în Texas, din India până în Malawi, Zimbabwe, Liban, Costa Rica şi Ucraina, fotograful a captat pe camera sa bucuria naturală şi spontană care uneşte copiii indiferent de mediul în care trăiesc. Unii copii pot avea o adevărată flotă de maşini în miniatură, alţii un singur pluş prăfuit şi uzat de atâta joacă. Totuşi, pe toţi îi leagă mândria de a avea ceva al lor, ceea ce este amuzant, dar şi emoţionant.

„Toţi copiii pe care i-am fotografiat sunt rude ale celor care m-au găzduit. Sunt copiii lor, nepoţii lor sau pur şi simplu vecinii lor.‟, a explicat fotograful. Potrivit lui, în fotografii se pot vedea o mulţime de diferenţe, dar lucrul pe care toate îl au în comun este că tuturor copiilor le place doar să se joace.

Ideea proiectului i-a venit din întâmplare

Prima dintre fotografiile proiectului „Poveştile jucăriilor‟ a fost făcută chiar în ţara natală, în Toscana. O fetiţă de 5 ani se juca în grajdul de vaci cu câteva dintre jucăriile ei preferate când i-a atras atenţia.

Alessia era fiica unei prietene care locuieşte la mai puţin de un kilometru distanţă de casa unde a crescut fotograful. În anul 2011, el s-a dus în vizită la ferma lor şi a găsit-o pe fetiţă jucându-se. „Am rugat-o să-şi etaleze jucăriile pe podea şi am făcut acest portret. La câteva luni după aceea, am avut ocazia să călătoresc în jurul lumii şi aşa că am decis să încerc să fac o fotografie similară în fiecare ţară pe care urma să o vizitez. Am vizitat 58 de ţări în aproximativ 30 de luni şi am găsit în fiecare loc câte un copil între 3 şi 6 ani pe care l-am rugat să-mi arate jucăriile preferate şi l-am fotografiat. Aşa s-a născut proiectul‟, a povestit el.

Fotograful care inspiră

O mamă din Turcia i-a trimis lui Galimberti un mesaj emoţionant însoţit de o fotografie făcută de ea: „Fiul meu, Hasan, în vârstă de 5 ani a văzut fotografiile din proiectul dumneavoastră. Hasan şi-a dorit să facem fotografii asemănătoare împreună cu jucăriilor lui şi aşa am făcut. Vrem să vi le oferim şi să vă mulţumim pentru că îl inspiraţi pe fiul meu să vă calce pe urme‟.

FOTO: Instagram / Gabriele Galimberti