FOTO Descoperă conacele istorice de pe meleagurile autohtone. Conacul Drahneilor pare desprins din basme

12 conacul maldar jpg jpeg

Pe lângă mănăstiri, castele şi natura de o frumuseţe uluitoare, România este locul unde poţi afla un crâmpei de istorie chiar de la martorii ei, vechile conace boiereşti.

În trecut, conacele erau motiv de fală şi un simbol al statutului de care se bucurau boierii. Vara, erau refugiul unde familiile înstărite fugeau de zăpuşeala oraşelor sau locul unde moşierii îşi găseau liniştea. Se spune că în România sunt peste 1.300 de conace, însă multe din ele sunt astăzi abandonate, sub amprenta nemiloasă a timpului. Altele, în schimb, au renăscut din propria cenuşă şi sunt gata să-şi spună mai departe povestea oricui le trece pragul.

Conacul Polizu, loc de întâlnire al boierilor

În dulcele ţinut al Moldovei, în satul Maxut din judeţul Iaşi, este ascuns un conac mai puţin cunoscut, dar care te va cuceri de la prima privire, prin eleganţa pe care o emană. E ca şi cum te-ai aştepta în orice moment ca pe aleea principală să treacă o trăsură, din care să coboare pentru bal o domniţă. De fapt, în trecut, boierii din întreaga regiune a Moldovei obişnuiau să se întâlnească aici. A fost nevoie de cinci ani pentru ca toate cele 19 camere ale conacului să-şi recapete farmecul de odinioară, fiind decorate şi mobilate în stil neoclasic. După ce ai descoperit istoria conacului, ridicat în 1887 de Constantin Ghika-Deleni, te poţi plimba prin vasta lui grădină, pe unde în trecut s-a plimbat chiar Regina Maria. Vara, grădina este un spectacol de culori, flori din nenumărate soiuri încântându-i pe călătorii neobosiţi, fie că străbat pe jos aleile, fie pe bicicletă. 

Conacul Drahneilor pare desprins din cărţile cu basme 

ncă de la distanţă, conacul Drahneilor, din localitatea Ruscova, judeţul Maramureş, te va impresiona prin arhitectura sa deosebită. Construit din lemn de brad sculptat şi cu acoperiş de şindrilă, conacul pare desprins dintr-o carte de poveşti. De îndată ce ai trecut pragul lui vei avea impresia că ai păşit în timp, într-o perioadă când haiducii străbăteau văile şi se refugiau în hanuri. Interiorul este din piatră şi din lemn, aerul rustic întâmpinându-te la fiecare pas. Aici vei putea admira obiecte tradiţionale vechi, vei gusta cele mai bune bucate tradiţionale maramureşene şi te vei putea relaxa în susurul izvorului de la moara de apă. Şi pentru ca experienţa tradiţională să fie completă, aici se organizează evenimente folclorice.

  • De la Conacul Draheilor se ajunge cu uşurinţă pe Valea Vaserului şi la Mănăstirea Bârsana.

Conacul lui Maldăr, căpitan în oastea lui Mihai Viteazu

Se spune că numele conacului vine de la Tudor Maldăr, un căpitan din oastea lui Mihai Viteazu. Luat prizonier de tătari, acesta a reuşit să scape după ce a sedus-o pe fiica hanului. Cei doi îndrăgostiţi au fugit în lume, refugiindu-se într-un final într-o culă oltenească din Măldărăşti, judeţul Vâlcea. Atât vara, cât şi iarna, conacul simplu, dar impunător, atrage toate privirile. Văruit în alb, cu arcade şi cerdac interior, conacul îşi aşteaptă atât oaspeţii, cât şi vizitatorii care vor să poposească la restaurant la un ospăţ cu bucate inspirate din meniurile servite la ospeţele boiereşti de altă dată.

În Conacul Golescu a dormit regele Carol I 

Pentru cei care doresc o escapadă la final de săptămână, într-un loc retras, conacul Goleşti, din localitatea cu acelaşi nume din judeţul Argeş, este alegerea perfectă. Conacul face parte dintr-un ansamblu laic fortificat, singurul astfel de loc din ţară. Cu o arhitectură deosebită, construit din lemn şi piatră, conacul a fost ridicat în 1640 de Vişa din Goleşti şi soţul ei, fiind reşedinţa familiei pentru multe generaţii. Se spune că regele Carol I a dormit aici în prima sa noapte în România, în una din camere fiind expus tronul regal. 

  • În apropierea conacului Golescu poate fi vizitat Muzeul Naţional al Viticulturii şi Pomiculturii.

Conacul Bellu, construit în stil vechi românesc 

O adevărată bijuterie arhitecturală, conacul Bellu din Urlaţi, judeţul Prahova a fost ridicat în secolul al XIX-lea în stil vechi românesc. A fost casa baronului Alexandru Bellu, familia acestuia donând mai târziu casa Academiei Române. Astăzi, conacul face parte din Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în interior putând fi admirate obiecte vechi. 

Surse foto: conacpolizu.ro, muzeulgolesti.ro, conaculmaldar.ro, conaculdrahneilor.ro, wikipedia.org/wiki/Muzeul_Conacul_„Bellu”