FOTO Plantele de interior toxice pentru câini şi pisici. Lista cuprinde o floare des întâlnită în casele românilor

7 shutterstock 612388928 jpg jpeg

Plantele împodobesc casa şi îi dau prospeţieme, dar dacă ai animale de companie, trebuie să ştii că nu toate plantele de interior sunt sigure pentru sănătatea necuvântătoarelor. Dintre sute de plante care conţin substanţe toxice şi care pot afecta organismului patrupedelor dacă sunt ingerate, am ales câteva, cele mai des întâlnite în casele românilor.

Este important să cunoşti şi simptomele pe care le poate provoca ingerarea acestor plante, astfel încât să fii atentă la starea companionului şi să poţi acţiona imediat dacă este nevoie.

Dieffenbachia

Dieffenbachia este o plantă de interior cu aspectul mereu verde. Dacă ai prins drag de această floare cu frunze verzi, ţine ghiveciul departe de animalele tale de companie. Specialiştii atenţionează că Dieffenbachia se află printre acele plante de interior toxice pentru câini şi pisici. Dacă este consumată, animalul de companie se poate confrunta cu iritaţii la nivelul cavităţii bucale, care apar în special pe limbă şi pe buze. Această iritaţie va conduce la creşterea cantităţii de salivă, la dificultăţi în înghiţire şi chiar la vomă.

Colocasia sau Urechea Elefantului

Planta este extrem de apreciată pentru aspectul frunzelor sale. Din nefericire, aceasta conţine o substanţă care oferă aceleaşi simptome ca Dieffenbachia: iritaţii ale cavităţii bucale, creşterea cantităţii de salivă, dificultăţi în înghiţire şi vomă.

Cyclamen

Alte plante de interior toxice pentru câini şi pisici sunt cele din specia Cyclamen. Pare greu de crezut că aceste flori atât de delicate şi de frumoase pot să rănească o fiinţă, însă efectele lor negative nu pot fi trecute cu vederea. Dacă această plantă este consumată de animalele de companie, va provoca stări de vomă, diaree şi creşterea cantităţii de salivă. Dacă animalul consumă o cantitate mare din rădăcina plantei, poate să apară un dezechilibru la nivelul bătăilor inimii şi chiar moartea.

Dracaena massangeana sau Trunchiul fericirii

Se spune despre această plantă că aduce beneficii casei fiindcă sporeşte norocul şi purifică aerul din încăperea în care este ţinută. Însă, din păcate, este toxică pentru câini şi pisici, astfel că ar trebui să renunţi la ea. Vei preveni astfel stări neplăcute ca: vomă, pierderea poftei de mâncare, depresie şi creşterea excesivă a salivei.

Crinii, în mod deosebit Crinul de pace, Mauna Loa

Pare greu de crezut că frumoşii crini pot face rău, însă specialiştii atrag atenţia în privinţa acestor flori. Unele specii sunt toxice pentru câini, în timp ce altele afectează sănătatea pisicilor. Printre primele reacţii negative pe care le poate avea o felină sunt: vomă, stare de letargie, scăderea poftei de mâncare, insuficienţă renală şi chiar moartea (dacă animalul nu este tratat).

Crinul de pace, Mauna Loa, este toxic atât pentru pisici, cât şi pentru câini şi poate provoca iritaţii la nivelul limbii şi al buzelor.

Epipremnum aureum sau Iedera diavolului

Oferă beneficii incontestatabile în ceea ce priveşte purificarea aerului din locuinţă, dar afectează sănătatea animalelor de companie. Dacă frunzele plantei sunt ingerate de un câine ori de către o pisică, animalul se va confrunta cu următoarele stări: vomă, dificultate la înghiţire şi creşterea cantităţii de salivă. Prin urmare, planta nu are degeaba această denumire înfricoşătoare.

@shutterstock