Stabileşte porţii zilnice

Fructele conţin, în proporţii diferite, fructoză şi glucoză. Fructoza este un zahar simplu care, consumat în cantitate mare, duce la creşterea glicemiei, obezitate, disfuncţii renale şi cardiovasculare. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mănânci fructe, ci că trebuie să stabileşti cu atenţie porţiile zilnice.

Câte fructe ai voie, ca să slăbeşti

Cu cât fructele sunt mai coapte, cu atât au mai multe zaharuri în compoziţie. Consumul zilnic de fructoză din fructe poate oscila între 20 şi 40 de grame. Dacă vrei să pierzi în greutate – în special dacă vrei să scapi de colăceii din jurul abdomenului – nu consuma mai mult de 15-25 g fructoză zilnic (echivalentul a 1-2 mere).

Strugurii, buni în cantităţi mici

Zemoşi dar şi bogaţi în calorii (72 kcal/100 g), strugurii oferă, pe lângă mulţimea de substanţe nutritive, şi cantităţi serioase de glucide. Astfel, un ciorchine cu circa 20 de boabe are 7,7 g fructoză şi 7,5 g glucoză. Strugurii activează tranzitul intestinal, sunt surse de vitamine şi de antioxidanţi – dar, dacă vrei să-ţi menţii silueta, consumă-i doar în cantităţi mici.

Curmalele, recomandate persoanelor active

Curmalele sunt bogate în substanţe nutritive, dar şi în glucide (73,51 g/100 g fruct). Trei curmale oferă circa 18 g fructoză şi 21 g glucoză. Au aport caloric mare (287 kcal/100 g), fiind recomandate sportivilor, pesoanelor active, copiilor.

Bananele, bogate în calorii

Sunt fructe cu aport caloric mare (90 kcal/100 g), foarte bogate în potasiu, în cantităţi care pot acoperi necesarul zilnic. Sunt hrănitoare şi uşor de digerat. Reprezintă o sursă excelentă de carbohidraţi, fosfor, calciu, fier, vitaminele A, B şi C. La 100 g fruct, conţinutul de glucide este de 23,43 g. O banană de dimensiuni medii oferă 8,3 g fructoză şi 8,1 g glucoză.