Caise

Primele caise ale anului au apărut deja şi e obligatoriu să te bucuri de parfumul lor consumându-le în stare naturală. Caisele crude pot fi însă folosite în salate de fructe şi de legume sau în combinaţie cu iaurt. Dacă le prepari termic, poţi opta pentru deserturi delicioase: tarte, torturi, prăjituri. Caisele la grătar sunt un desert rapid şi delicios, însă le poţi aăuga alături de o friptură de porc la tavă (unde vei obţine un sos dulce-acrişor) sau în frigărui cu piept de pui ori de curcan. 

Piersici şi nectarine

Atunci când nu le consumi crude, piersicile sunt potrivite în special în deserturi, îngheţate, sorbeturi, gemuri şi dulceţuri. Însă ele pot fi baza pentru foarte multe băuturi răcorotoare sau pot aromatiza unele cocktailuri alcoolice. Rudele lor mai puţin pufoase, nectarinele, care au şi o textura mai fermă, pot acompania o friptură de pui, dacă sunt curăţate de sâmburi şi trase în unt, la tigaie. Poţi prepara din ele şi un aperitiv inedit, dacă le umpli cu cremă de brânză cu ierburi aromatice.

Papaya

Papaya poate fi folosită crudă, ca fruct (seamănă la gust cu pepenele galben şi caisele) sau în salate cu legume sau quinoa. O poţi folosi alături de fructe de mare, în special creveţi, sau o poţi folosi pentru a marina o carne mai tare. Datorită enzimelor pe care le conţine, frăgezeşte extraordinar de bine o carne mai tare (vită, oaie) şi, totodată, aromatizează friptura. Pulpa este bogată în beta-caroten, iar seminţele, dacă sunt uscate, pot fi măcinate folosite ca un condiment, deoarece au un gust picant, ca al piperului.

Mango

Mango este excelent în smoothie-uri şi budinci, în salate de fructe ori de legume. Este folosit în bucătăria asiatică în diverse curry-uri şi preparate exotice, condimentate, unde se asociază foarte bine cu laptele de cocos. Este extrem de aromat, iar dacă este bine copt este un fruct foarte răcoritor. Este perfect pentru vegani sau vegetarieni, într-o salată mixtă cu avocado, ardei roşu, suc de lămâie şi brânză.

Portocale, mandarine, clementine

Toate aceste citrice aromate au nenumărate întrebuinţări în gastronomie. În afară de numeroasele deserturi în care le poţi integra, ai şi preparate sărate pe care le completează perfect: raţă cu portocale, jambon de porc cu glazură de portocale sau mandarine, creveţi cu citrice, curry-uri, supe exotice etc. Dacă le tai felii subţiri şi le congelezi, vei obţine "cuburile de gheaţă" perfecte, care îţi vor răci şi aromatiza băutura preferată.

Physalis

Physalis are un gust acrişor, asemănător fructelor de pădure şi o textură fermă. Merge foarte bine asociat cu brânzeturi maturate sau cu  mucegai nobil sau într-un sos dens ce acompaniază o carne mai grasă, de raţă sau de gâscă. Fructele sunt perfecte pentru decorul unor prăjituri spectaculoase, dar şi pentru dulceaţă şi chutney-uri picante. 

FOTO Shutterstock