Anul Bivolului de Metal. Ce semnifică animalul în zodiacul chinezesc, dar şi în alte culturi

1 shutterstock 1840517032 jpg jpeg

Se anunţă sfârşitul unui an tumultuos, reprezentat de Şobolan, dar şi începutul Anului Bivolului de Metal în data de 12 februarie 2021.

Boul sau Bivolul este al doilea animal din zodiacul chinezesc, caracterizat de puterea de a munci, de sinceritate şi de optimism, scrie Japantimes.co.jp.

Jupiter Lai, astrolog cunoscut în Hong Kong, spune că acest semn zodiacal este unul „loial, blând şi de încredere”. Potrivit calendarului chinezesc, există cicluri de 60 de ani care se bazează pe 12 semne zodiacale, reprezentate de câte un animal, a câte cinci elemente fiecare: lemn, foc, pământ, metal şi apă. În plus, fiecare semn zodiacal este caracterizat de o forţă yin sau yang şi de câte un element. Anul 2021 este anul Bivolului de Metal, însemnând stabilitate, hrană, pasivitate, blândeţe. 

Ce semnifică bivolul în anumite culturi 

Calităţile boului nu apar doar în zodiacul chinezesc. Animalul a fost reprezentat în religia, arta, literatura şi cultura Asiei de Est de secole. O mare parte din respect se datorează importanţei sale în agricultură. În China, este considerat un animal de forţă care este asociat cu recolta şi fertilitatea. În trecut, oamenii construiau un bivol din noroi şi obişnuiau să-l bată cu beţele ca parte a unui ritual din noul an pentru a marca sosirea primăverii. Se credea că o statuie de metal în formă de bivol, aruncată pe fundul unui râu, putea preveni inundaţiile. Potrivit artei feng shui-ului, animalul este perceput ca fiind de bun augur. 

Bivolul, unul dintre cele mai prezente animale în proverbele coreene

Trăsăturile sunt pozitive, înfăţisând animalul ca fiind unul harnic, altruist, recunoscător şi loial. Un exemplu de zicală: „Este un plugar rău cel care se ceartă cu boul său”. Pentru că familiile de ţărani din vremurile străvechi şi-au vândut de multe ori animalul pentru a plăti educaţia copilului, bivolul este prezentat şi ca un obiect de mare valoare: „cine fură azi un ou / mâine va fura un bou”. 

Boul, rădăcini şi în budismul japonez 

În Japonia, animalul este reprezentat în texte, statui şi alte imagini religioase şi diferite sărbători pe tot parcursul anului. În budism, bivolul semnifică natura lui Buddha, cu alte cuvinte natura tuturor fiinţelor. Cea mai veche copie japoneză cunoscută se află într-un sul inscripţionat cu anul 1278. Ilustraţiile, care spun povestea unui băiat care îşi găseşte boul după o căutare amănunţită, sunt adesea afişate în templele Zen din Japonia, China şi în Peninsula Coreeană. Pilda mai spune că, în toată această căutare, tânărul păstor de boi ajunge să se transforme spiritual şi mental. Potrivit experţilor, nu era neobişnuit ca animalele să fie folosite pentru a transmite filosofia budistă zen, dar poate că niciunul nu este descris atât de pozitiv ca bivolul. 

Boul apare în diferite ritualuri 

Sylvain Jolivalt, autor specializat în istoria şi legendele japoneze, spune că unul dintre cele mai importante evenimente legate de bivoli, în Japonia, este Ushi-matsuri sau Festivalul boilor, care se desfăşoară anual pe 12 octombrie la Templul Koryu-ji din municipiul Kyoto. Ritualul implică un preot care poartă un costum alb şi o mască albă pentru a întruchipa zeul Matarajin. El călăreşte animalul în jurul templului, apoi descalecă şi urcă pe o platformă de lemn şi li se adresează zeilor. În principal, acesta le va cere pace, o recoltă bogată şi să-i cruţe pe locuitori de boli. 

Ora şi direcţia bivolului 

Semnificaţia boului din astrologia chineză a influenţat chiar şi construcţia templelor în Japonia din cele mai vechi timpuri. Potrivit lui Jeffrey Kotyk, cercetător în astrologia medievală de la Universitatea British Columbia, fiecare animal din zodiacul chinezesc este conectat la un moment al zilei şi la o direcţie. Ora bivolului este de la 1 până la 3 dimineaţa, în timp ce direcţia sa este spre nord-est. În aceste ore, se crede că „plantele dorm”şi că „fantomele sperie oamenii”. În astrologia chineză, nord-estul este „considerat originea influenţelor rele”. Din acest motiv, conform cercetătorului, templele au fost construite în nord-estul capitalelor Japoniei, pentru a le proteja de rău. Bivolii sunt consideraţi mesageri ai lui Tenjin, zeul tunetului şi agriculturii, ceea ce a dus la proliferarea statuilor, în formă de bivol, în sanctuarele Tenmangu. Sunt printre cele mai populare sanctuare vizitate de către studenţi sau elevi înainte de susţinerea examenelor importante, datorită asocierii sale cu învăţarea. 

FOTO Shutterstock.com Recente

Tori Spelling jpg
Reese Witherspoon si Robert De Niro jpg
Beyonce sursa  Instagram jpg
cutremur sursa  Shutterstock jpg
Culori care atrag norocul la bani Sursa foto shutterstock 638041264 jpg
Angelina Jolie si Jon Voight jpeg
 Matthew McConaughey si Kate Hudson jpg
Printul Harry Sasha Walpole jpg
Shania Twain foto  Instagram jpg
Jessica Simpson  Instagram jpg
Priyanca Chopra Jones shutterstock 2083738132 jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck jpeg
nuntă Prințul Harry, Meghan Markle foto  Shutterstock jpg
Click! pentru femei Nr 3  2023 jpeg
Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg