Brânza românească de burduf ajunge la cea mai prestigioasă competiţie mondială dedicată gastronomiei italiene: Barilla Pasta World Championship 2018

1 83802 original jpg jpeg

Adrian Cojocaru, chef la Hotel Restaurant „La Castel” din Iaşi, va concura, toamna aceasta, alături de alţi 17 tineri chefi din întreaga lume, pentru titlul de „Master of Pasta”, la Campionatul Mondial de Paste Barilla - ediţia 2018 (24-25 octombrie, Milano) .

Este al doilea an consecutiv în care România are un reprezentant la cea mai importantă competiţie dedicată gastronomiei italiene la nivel mondial, jurizată de chefi cu stele Michelin. 

Reţeta cu care chef Adrian Cojocaru va participa la competiţie va avea în centru un ingredient profund românesc: brânza de burduf. Ingredientul-vedetă al reţetei sale va fi adus direct din România la Milano .

Câştigătorul titlului „Master of Pasta” va avea şansa să-şi pună ţara şi numele pe harta gastronomiei mondiale .

Pastele nu sunt doar un simbol al gastronomiei italieneşti, ci şi punctul de întâlnire între dieta mediteraneană şi un aliment sănătos care oferă prilejuri de socializare şi care a dat întregii lumi nenumărate reţete. Aceasta este şi filozofia din spatele Barilla Pasta World Championship, concursul care a ridicat pastele la rang de haute cuisine, transformând chefi din întreaga lume în ambasadori ai uneia dintre cele mai iubite gastronomii din lume - cea italiană.

Din juriul competiţiei fac parte chefi italieni faimoşi, precum Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti, Chef nutriţionist Holger Stromberg (Germania) şi fotograful american de food, Brittany Wright. Juraţii vor nota creativitatea, talentul culinar şi modul de prezentare propuse de 18 chefi din întreaga lume cu vârste sub 35 de ani, pe parcursul a trei runde de concurs, care vor presupune realizarea de signature dishes, dar şi reinterpretarea celei mai iubite şi cunoscute reţete de paste din întreaga lume: Spaghetti al Pomodoro.

Anul acesta, tema competiţiei va fi „EAT POSITIVE”, însumând efortul Barilla de a promova un mod de hrană echilibrat, nutritiv, plăcut, cu respect faţă de ingredientele de calitate. Mâncarea a fost dintotdeauna o sursă de plăcere, iar „EAT POSITIVE” înseamnă, defapt, a găsi plăcerea într-o companie şi mâncare bună, aşa cum sunt pastele. Chefii care participă la competiţie vor fi invitaţi să creeze reţete de paste care să inspire un mod pozitiv de a privi mâncarea.

„Barilla doreşte să susţină noul val de chefi talentaţi şi să îi inspire să îmbrăţişeze şi să dea mai departe, prin munca lor, atributele stilului de viaţă convivial şi pozitiv al poporului italian. Noul Master of Pasta va trebui să vină cu o reţetă inovatoare şi surprinzătoare de paste şi, nu în ultimul rând, foarte reprezentativă pentru gastronomia modernă”, a declarat Andrea Malservisi, Brand Equity & Communication Director, în cadrul Grupului Barilla.

O reţetă care apropie poporul italian de cel român

Reţeta cu care ambasadorul culinar al Italiei în România va participa la concurs are în centru un ingredient românesc, brânza de burduf, şi se numeşte „Linguine Cinci gusturi ale prospeţimii” („Five tastes of freshness”), o reinterpretare autentică a legăturii dintre cultura românească şi cea italiană. Brânza de burduf va fi adusă direct din România la competiţia din Italia.

„Preparatul pe care îl propun cu mândrie la această competiţie este inspirat din copilăria mea petrecută la ţară, de gusturile cu care am crescut, de prospeţimea produselor, de aerul curat şi oamenii simpli alături de care am copilărit. Dintotdeauna mi-au plăcut produsele proaspete, cu gust intens.

Astfel, reţeta mea va îmbina ciuperci de pădure cu ceapă verde (chivas), usturori, praz, pătrunjel, salată şi roşii uscate, dar de departe, vedeta preparatului va fi brânza de burduf, un produs tradiţional românesc, uşor picant, regândit de mine sub forma unei spume fine.

Preparatul va fi un tablou perfect al rădăcinilor mele, al culturii locului unde am crescut. Sunt foarte mândru că pot să promovez gusturile româneşti la cea mai importantă competiţie dedicată unei gastronomii care a depăşit de mult graniţele Italiei”, a declarat chef Adrian Cojocaru, nominalizatul României în cadrul Barilla Pasta World Championship 2018.

Cu 8 ani de experienţă în patria pizzei şi a pastelor, Adrian Cojocaru excelează în bucătăria cu specific italian. Chef în cadrul Hotel Restaurant La Castel, din Iaşi, de 4 ani, Adrian Cojocaru are un palmares bogat de cupe şi medalii la concursuri naţionale şi internaţionale. În viziunea sa, succesul în gastronomie stă în echilibrul perfect dintre disciplină, gust şi timp de preparare. Adrian Cojocaru a fost selectat pentru a participa la competiţia Barilla, ca urmare a premiului obţinut la Campionatul Internaţional de Pizza şi Paste, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 12-13 martie 2018.

Prima participarea a României în ediţia anului 2017

Ediţia anului trecut, 2017, a Barilla Pasta World Championship a adus o premieră pentru România: printre cei 20 de chefi nominalizaţi de pe toate continentele s-a numărat şi un român, Adrian Şişiu (30 de ani), Chef la Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, care a prezentat o reţetă de paste pentru sportivi.

Inspiraţia sa pentru a desăvârşi reţeta câştigătoare a fost stilul tot mai activ al românilor, astfel chef-ul român a îmbinat două mari pasiuni, cea pentru sport şi pentru gustul Italiei, în reţeta sa de paste signature, care i-a adus şi nominalizarea în cadrul Barilla Pasta World Championship. Barilla Bio Spaghetti Champion este un preparat sănătos şi energizant, conceput special pentru oamenii pasionaţi de un stil de viaţă activ.

Însă, tânărul chef Accursio Lota (SUA) a fost marele câştigător al celei mai importante competiţii din lume dedicate pastelor şi bucătăriei italiene. Reţeta care i-a adus trofeul se numeşte Seafood Carbonara şi este inspirată din aromele mediteranene ale Siciliei, locul în care s-a născut.

Marele premiu constă într-un program de training personalizat la Şcoala Alma Culinary, care va include lecţii predate de unii dintre cei mai de succes chefi din lume. De asemenea, câştigarea unui astfel de premiu reprezintă o importantă rampă de lansare internaţională.

Italienii, cei mai mari consumatori de paste din lume

Consumul de paste este în creştere, la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Pastelor. Cele mai dinamice pieţe sunt Asia (o creştere cu 8,6% a consumului de paste în 2017, faţă de 2016) şi Africa (o creştere cu 2,6%). SUA reprezintă cea mai mare piaţă de desfacere pentru paste, la nivel mondial: 2,7 milioane de tone de paste consumate anual.

Un american consumă în medie 9 kg de paste anual. Italienii rămân, de departe, cei mai mari consumatori de paste, cu un consum de 23,5 kg de paste per capita, anual, şi 1,4 milioane de tone în total. Italienii sunt urmaţi de tunisieni (17 kg per capita), Venezuela (12 kg per capita), Grecia (11,1 kg per capita), Chile (9,4 kg).



Recente

Ce sa urmaresti cand alegi lotiune de protectie solara  Sursa foto shutterstock 1367126120 jpg
suc de lamaie  jpg
Julia Roberts, Emma Roberts jpeg
O femeie care pleaca in concediu  jpg
Pui pane cu sos de usturoi  Sursa foto shutterstock 642059200 jpg
Alimente cu retinol  Sursa foto shutterstock 1564263232 jpg
Cum tai aciditatea cafelei  Sursa foto shutterstock 2333005689 jpg
Zodii greu de impresionat jpg
Tarta rustica de zmeura  Sursa foto shutterstock 450073258 jpg
Menstruatie jpg
Oprah Winfrey  jpg
WhatsApp Image 2024 07 01 at 1 27 39 PM jpeg
Corina Caragea jpg
Ecran Stradal 960x576x2 mp4 thumbnail png
curatare podele jpg
Horoscopul calatoriilor 2024  Sursa foto shutterstock 1941596062 jpg
camasa jpg
Crochete de cartofi  Sursa foto shutterstock 218945251 jpg
Chris Martin si Gwyneth Paltrow jpeg
shutterstock 2143689703 jpg