Care este cea mai veche mănăstire rupestră din România. Ce alt detaliu o face unică în ţară

1 corbii de piatra jpg jpeg

În satul Jgheaburi din comuna Corbi, judeţul Argeş, la 50 de kilometri de Piteşti şi 165 km de Bucureşti, se află un schit rupestru deosebit, mănăstirea Corbii de Piatră, un loc special din mai multe puncte de vedere.

Corbii de Piatră este o biserică săpată în peretele masiv de stâncă înalt de aproape 30 de metri şi cu o lungime de 14,5 metri. Este atestată din 1512, din perioada domnitorului Neagoe Barasab, grota datând se pare din secolul al II-lea, când era folosită ca ascunzătoare de către creştini. Este cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră. O altă particularitate: este singurul lăcaş de cult cu două altare funcţionale în acelaşi naos din ţară.

A existat presupunerea că cele două altare ar fi fost construite pentru a servi atât cultului ortodox, cât şi celui catolic. Însă aspectul lor bizantin infirmă această supoziţie, împingând vechimea construcţiei în primul mileniu al erei creştine. În ultimele decenii au fost specialişti care au plasat săparea acestui locaş chiar în vremea persecuţiilor împotriva creştinilor. Argumentul lor ar fi intrarea minusculă în biserică (sub 1 metru înălţime), ce ar fi fost perfect adaptată acelor vremuri şi uşor de ascuns. De-a lungul bisericuţei, săpată tot în stâncă, se află trapeza mânăstirii, un spaţiu amenajat ca un fel de tribunal în aer liber, despre care tradiţia locului spune că i-ar fi slujit voievodului Neagoe Basarab drept divan pentru judecarea multelor pricini ale supuşilor săi, cu prilejul hramului bisericii - Adormirea Maicii Domnului, informează adevarul.ro

Se remarcă şi picturile străvechi

În afară de frumuseţea sălbatică a lăcaşului săpat în rocă, de particularităţile interiorului şi pitorescul exteriorului, se remarcă rămăşiţele zugrăvelii care a împodobit timp de secole pereţii invadaţi acum de infiltraţii şi mucegaiuri. Despre picturile rupestre de la Corbii de Piatră, specialiştii afirmă că sunt executate în cea mai pură tradiţie bizantină, realizarea lor fiind plasată în secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme. Schitul are cea mai veche pictură din Ţara Românească (început de secol XIV). Frescele din biserică sunt originale, iar unii istorici de artă consideră că ele au servit drept model pentru cele de la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, realizate cu un secol mai târziu. Fresca este deteriorată însă de microorganisme.  

Foto: ShutterstockRecente

Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg
horoscopul toamnei shutterstock 1556244503 jpg
cimpoierul reginei Sursa foto  Instagram jpg
Torpedoul masinii jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial Sursa Foto  Shutterstock jpg
printul charles si camilla parker bowles gettyimages 495794140 6 jpeg
Secretele dietei cu care Jamie Oliver a slabit usor  Sursa foto Shutterstock jpg
Ezra Miller ritualuri satanice Sursa  Shutterstock jpg
Regele Charles atentat Sursă foto  Shutterstock jpg
Ce semnificație are inelul pe care regele Charles îl poartă, foto pinterest jpeg
Courteney Cox jpg
Regina înmormântare pălărie accesoriu jpg
Stranepotii reginei elisabeta jpeg
Marlyn Monroe si Frank Sinatra foto profimedia 0697582301 jpg
Se va schimba viaţa prinţului William şi a familiei sale  Sursa foto Instagram Kensingtonroyal jpg
omagiu adus reginei Elton John regina înmormântare Sursa foto  Shutterstock jpg
Vedete certate cu apa si sapunul, foto shutterstock jpg
Meredith Gray jpeg
Regina Elisabeta si Printul Filip FOTO Profimedia
Lady Louise Windsor si Regina Elisabeta jpeg