Ce secrete ascund pomii de Cr─âciun. Se pot transforma ├«n sticl─â, pot ajunge la zeci de metri ┼či pot ascunde tarantule

1 shutterstock 52848725 jpg jpeg

Mirosul bradului ┼či ├«mpodobirea lui al─âturi de cei dragi alc─âtuiesc deja acea atmosfer─â special─â ├«nainte de Cr─âciun. ├Äns─â, ├«n anumite p─âr┼úi ale lumii, speciali┼čtii au descoperit lucruri fascinante ├«n p─âdurile de brad ┼či molid.

Arborii ve┼čnic verzi supravie┼úuiesc schimb─ârilor drastice de temperatur─â, cresc falnic ┼či creeaz─â ecosisteme care ad─âpostesc alte fiin┼úe ale naturii. Cu alte cuvinte, iat─â tot ceea ce nu ┼čtiai despre pomul de Cr─âciun. 

Coniferele se pot transforma ├«n ÔÇťsticl─âÔÇŁ 

stanga
dreapta
5 shutterstock 138721493 jpg jpeg
6 shutterstock 625185692 jpg jpeg
4 shutterstock 1833715123 jpg jpeg
2 shutterstock 1677161125 jpg jpeg
3 shutterstock 1083016916 jpg jpeg

Atenţie, nu este un truc pe care îl poţi face acasă, într-un loc neautorizat. Un specialist, cu un echipament necesar, poate arunca o crenguţă de molid siberian sau de pin silvestru într-o cuvă cu azot lichid, la o temperatură de -196 de grade Celsius, cu condiţia să fi pre-răcit ramura până la o temperatură de -20 de grade Celsius. Experimentul va arăta că ramura va supravieţui, scrie Bbc.com

├Än Siberia, coniferele au o toleran┼ú─â la frig foarte ridicat─â, mai ales c─â acolo temperatura scade pe timpul iernii sub -60 de grade Celsius. Totu┼či, modalitatea prin care se ├«nt├ómpl─â acest lucru nu este pe deplin ├«n┼úeles de c─âtre speciali┼čti. Tot ceea ce au descoperit ei este c─â ┼úesutul arborilor se transform─â ├«n sticl─â, f─âr─â structur─â cristalin─â, format─â din zaharuri, proteine ┼či molecule de ap─â. Atunci c├ónd ├«nghea┼ú─â, metabolismul coniferelor scade la zero, iar celulele lor nu vor fi deteriorate de frig. C├ónd iarna se apropie, arborii ├«┼či trag ┼či moleculele de ap─â ├«n aceste celule pentru ca frigul s─â nu sparg─â protec┼úia ÔÇťsticloas─âÔÇŁ. ├Än func┼úie de lumin─â ┼či de temperatur─â, coniferele vor ┼čtii cum ┼či c├ónd s─â se preg─âteasc─â pentru a face fa┼ú─â perioadei reci. 

Unii pomi de Cr─âciun g─âzduiesc tarantule

├Än cealalt─â parte a lumii, mai exact ├«n Mun┼úii Apala┼čii sudici din estul statului Tennessee ┼či din Carolina de Nord, America, p─âdurile de molid ┼či brad cu altitudini de peste 1.700 de metri g─âzduiesc una dintre cele mai mici rase de tarantule din lume, p─âianjenul Microhexura montivaga. Cu o lungime de doar un sfert de centimetru, ace┼čti p─âianjeni maro sunt pe cale de dispari┼úie, iar ├«n arbori tr─âiesc doar ├«n comunit─â┼úi. Prea mult soare va usca p─âianjenii ┼či prea multe pic─âturi de ap─â le va distruge p├ónzele, iar bradul Fraser (Abies fraseri) ┼či molidul ro┼ču (Picea rubens) le ofer─â ad─âpostul perfect. 

Unii pomi de Cr─âciun sunt la fel de ├«nal┼úi ca ceilal┼úi copaci 

Ne-am obi┼čnuit ca bradul s─â ating─â tavanul din camer─â ori s─â fie la fel de ├«nalt ca ┼či noi pentru a-l putea ├«mpodobi, ├«ns─â ├«n anumite medii de via┼ú─â potrivite, acesta se poate ├«n─âl┼úa destul de mult. Cel mai ├«nalt brad Douglas din lume, de exemplu, se ridic─â la 99,7 metri ├«n─âl┼úime ├«n comitatul Coos din Oregon. Bradul ro┼ču de coast─â sau Hyperion atinge 116 metri ├«n─âl┼úime (Foto 3 galerie).  

Pomii de Cr─âciun ├«┼či creeaz─â propriul ecosistem

Sunt speciali┼čti care au urcat adesea ├«n v├órful coniferelor pentru a vedea o alt─â lume. Dac─â la sol, totul este umed ┼či spongios, la ├«n─âl┼úime v├óntul este uscat. Ramurile ve┼čnic verzi ofer─â adopost pentru multe specii de p─âs─âri, cum ar fi bufni┼úa nordic─â p─âtat─â care este pe cale de dispari┼úie, dar ┼či pentru alte animale, precum veveri┼úele zbur─âtoare (Foto 5 galerie) care pot tr─âi ┼či genera┼úii ├«ntregi ├«ntr-un arbore f─âr─â s─â ating─â p─âm├óntul vreodat─â. Lichenii care se dezvolt─â numai pe copacii ├«n v├órst─â ofer─â furaje de iarn─â pentru veveri┼úele zbur─âtoare. ├Än 2008, o echip─â de alpini┼čti a g─âsit dou─â salamandre care tr─âiau la 76 de metri deasupra solului, ├«ntr-un brad Douglas. 

FOTO Shutterstock.comRecente

minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg
Vedete jpg
Angelina Jolie si copiii jpg
Hamlet jpg
horoscopul verii shutterstock 2146570531 jpg
Estee Lauder profimedia 0101843304 jpg
vis   cuplu   heart g2606d5f48 1280 jpg
Nicole Kidman si Tom Cruise jpg
Mark Twain jpg
foto vladimir putin jpg
Vedete  jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
vedete jpg
Brad Pitt jpg
Patricia Taylor si Keanu Reeves   shutterstock 95848498   crop png
Vedete jpg
eurovision shutterstock 2148569303 jpg