Cine a fost Iosif Constantin Drăgan, miliardarul lui Ceauşescu

1 iosif constantin dragan evz jpg jpeg

Cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari, Iosif Constantin Drăgan a fost timp de mai mulţi ani cel mai bogat român. Drăgan a fost şi o personalitate a timpului său, un patriot, dar şi o figură controversată, potrivit unora.

Despre Iosif Constantin Drăgan s-au spus multe. Pentru unii a fost om de cultură, patriot, istoric şi scriitor renumit, personalitate care a militat pentru unificarea Europei, pentru difuzarea şi promovarea idealului european.

Pentru alţii, a fost un apropiat al lui Ceauşescu, simpatizant al Gărzii de Fier şi apărător al lui Ion Antonescu, pe care a încercat să-l reabiliteze prin mai multe volume de documente publicate în Occident.

A fost fiu de tăbăcar şi a studiat la Roma

Iosif Constantin Drăgan s-a născut pe 20 iunie 1917, la Lugoj, fiind fiul lui Ştefan Drăgan, maestru tăbăcar de meserie, şi al Corneliei Murariu. A urmat Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, apoi a frecventat cursurile Facultăţii de Drept, la Universitatea din Bucureşti, absolvind în 1938. În studenţie a simpatizat cu ideile promovate de Garda de Fier. La 23 de ani, a obţinut o bursă şi a studiat la la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Economice a Universităţii "La Sapienza" din Roma.

A devenit doctor în drept, apoi a pus bazele unei companii care exporta petrol românesc. În 1948 a înfiinţat societatea Butan Gas, specializată în distribuirea şi îmbutelierea gazului petrolier lichefiat. A avut afaceri prospere, pe care le-a extins peste hotare, fiind creatorul unui adevărat imperiu financiar, de 1,6 miliarde de dolari. A fost trei ani consecutiv în fruntea Topului 300 al celor mai bogaţi români.

Drăgan a înfiinţa un Centru European de Studii Trace, cu sediul la Roma, şi a glorificat superioritatea culturii româneşti, motiv pentru care a fost considerat un bun patriot. A finanţat construirea unei statui înalte de 40 m, la Orşova, care redă chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. A fost un promotor al ideilor comunismului, motiv pentru care a fost adesea numit "miliardarul lui Ceauşescu". 

În 1995, pe când avea 78 de ani, s-a căsătorit cu Daniela Veronica Guşă, fiica generalului Ştefan Guşă, fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Române înainte de 1989. Cei doi au avut trei copii. S-a stins din viaţă în 2008.

Foto: EVZRecente

4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer foto  Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă foto  Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams foto  Shutterstock jpg
Nicki Minaj jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal  jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg
Robbie Williams, Beyonce jpg
Click! pentru femei Nr 14  7 iulie 2024 jpeg