Cine a fost marea iubire a lui Ştefan cel Mare. I-a fost amantă înainte de a o lua de soţie

3 stefan jpg jpeg

Ştefan cel Mare a fost căsătorit de trei ori. Despre primele două căsătorii se spune că au avut la bază alianţe politice, mai puţin sentimentele marelui domnitor. A treia căsătorie a fost din dragoste însă.

Ştefan cel Mare s-a căsătorit prima dată pe 5 iunie 1463, cu Evdochia din Kiev, sora cneazului Simion. A doua oară, s-a căsătorit în septembrie 1472 cu Maria de Mangop, moştenitoare a familiei imperiale bizantine.

Singura căsătorie din dragoste a domnitorului a fost cea de-a treia şi ultima, cu Maria Voichiţă, mai tânără cu 25 de ani decât el. Când l-a cunoscut, aceasta avea doar 16 ani. Născută în 1457 la Târgovişte, ea a fost singurul copil al voievodului Radu cel Frumos. Aceasta era foarte frumoasă şi se pare că moştenise frumuseţea tatălui său. Maria Voichiţă ajunsese prizonieră după conflictul pe care tatăl său l-a avut cu Ştefan cel Mare şi a ajuns la curtea domnitorului. Nu a durat mult până când, din prizonieră a devenit amanta lui Ştefan cel Mare.

Cei doi s-au iubit timp de patru ani, în timp ce domnitorul era căsătorit cu Maria de Mangop, de care nu divorţa, se pare, din pricina averilor pe care aceasta le deţinea în Crimeea.   

Se crede că Maria de Mangop s-a îmbolnăvit de supărare când a auzit de amanta mai tânără. A murit în 1477, umilită şi abandonată, lăsând cale liberă Mariei Voichiţă către statutul de doamnă a Moldovei. În 1478, relaţia dintre Ştefan şi Maria Voichiţă a fost oficializată. La data căsătoriei, domnitorul moldovean avea 45 de ani. Maria Voichiţa i-a dăruit trei copii. Se spune că, după căsătoria cu Maria Voichiţă, faima de fustangiu a domnitorului ar fi dispărut. Maria Voichiţa i-a fost alături domnitorului Ştefan până la moarte acestuia, în 1504. Ea a mai trăit până în 1511. 

Foto: Shutterstock, Wikipedia, instagramRecente

Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg
Janice Litman jpeg
Amal si George Clooney jpg
Un obiect extraterestru descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon sursa foto  Shutterstock jpg
Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
Curiozitatile stranepotilor Reginei la funeraliile ei Cum au trecut in noua etapa fara Gan Gan Sursa foto Instagram windsor royal family jpg
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg
Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg