Cine este femeia care i-a făcut rivali în amor pe Mircea Eliade şi Emil Cioran

1 43951 xl jpg jpeg

Mircea Eliade şi Emil Cioran s-au duelat şi atacat reciproc printr-o serie de articole, timp de câţiva ani. Mărul discordiei a fost o femeie de care ambii au fost îndrăgostiţi.

Sorana Ţopa, o frumoasă actriţă din lumea mondenă a Bucureştiului interbelic, a fost „sursa” rivalităţii dintre Mircea Eliade şi Emil Cioran. Iniţial, ea a fost iubita lui Mircea Eliade. După ce a fost părăsită de filosof, actriţa l-a ales pe Cioran ca partener de amor.

Născută în 1898 la Bacău, Sorana Ţopa a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi. După o perioadă în care a lucrat ca stagiară a Teatrului din Iaşi, a apărut, din 1926, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Sorana Ţopa a fost o femeie frumoasă, fiind descrisă de criticul Eugen Lovinescu „atât de carnală în rustica şi blonda ei înfăţişare de fiică a stepei”.

Actriţa a fost o prezenţă constantă şi în cercurile literare. A fost membru important al grupării intelecutale „Criterion”, din care făceau parte Mircea Eliade şi Emil Cioran.  

Cum au devenit rivali cei doi filosofi

Când a cunoscut-o pe Sorana, Eliade era un profesor universitar curtat. Se spune că în perioada în care se iubea cu Sorana, mai avea o relaţie cu o femeie divorţată, cu un copil de crescut.

După ce a decis să se despartă de Sorana, Eliade nu a avut curajul să îi spună şi l-ar fi însărcinat pe amicul său, Cioran, să îi dea vestea. Astfel, Sorana s-a apropiat de Cioran, care i-a devenit confident şi iubit.

Orbit de pasiunea pentru ea, Cioran şi-a atacat colegul filosof în articolul „Omul fără destin” şi publicat în ziarul „Vremea”.

„Mobilitatea excesivă a omului fără destin nu se poate sesiza mai bine decât în maniera lui de a gândi prin alţii, în raport cu gândurile altora”, scria Cioran cu aluzie la Eliade pe care îl acuză de ”inerţie spirituală”.

La rândul lui, Eliade a ripostat într-o serie de articole.

Se crede că Sorana Ţopa nu l-a uitat niciodată pe Mircea Eliade, care ar fi fost marea sa dragoste.Recente

Shannen Doherty  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez jpg
Kate Middleton jpg
Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg