Cine este femeia care i-a făcut rivali în amor pe Mircea Eliade şi Emil Cioran

1 43951 xl jpg jpeg

Mircea Eliade şi Emil Cioran s-au duelat şi atacat reciproc printr-o serie de articole, timp de câţiva ani. Mărul discordiei a fost o femeie de care ambii au fost îndrăgostiţi.

Sorana Ţopa, o frumoasă actriţă din lumea mondenă a Bucureştiului interbelic, a fost „sursa” rivalităţii dintre Mircea Eliade şi Emil Cioran. Iniţial, ea a fost iubita lui Mircea Eliade. După ce a fost părăsită de filosof, actriţa l-a ales pe Cioran ca partener de amor.

Născută în 1898 la Bacău, Sorana Ţopa a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi. După o perioadă în care a lucrat ca stagiară a Teatrului din Iaşi, a apărut, din 1926, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Sorana Ţopa a fost o femeie frumoasă, fiind descrisă de criticul Eugen Lovinescu „atât de carnală în rustica şi blonda ei înfăţişare de fiică a stepei”.

Actriţa a fost o prezenţă constantă şi în cercurile literare. A fost membru important al grupării intelecutale „Criterion”, din care făceau parte Mircea Eliade şi Emil Cioran.  

Cum au devenit rivali cei doi filosofi

Când a cunoscut-o pe Sorana, Eliade era un profesor universitar curtat. Se spune că în perioada în care se iubea cu Sorana, mai avea o relaţie cu o femeie divorţată, cu un copil de crescut.

După ce a decis să se despartă de Sorana, Eliade nu a avut curajul să îi spună şi l-ar fi însărcinat pe amicul său, Cioran, să îi dea vestea. Astfel, Sorana s-a apropiat de Cioran, care i-a devenit confident şi iubit.

Orbit de pasiunea pentru ea, Cioran şi-a atacat colegul filosof în articolul „Omul fără destin” şi publicat în ziarul „Vremea”.

„Mobilitatea excesivă a omului fără destin nu se poate sesiza mai bine decât în maniera lui de a gândi prin alţii, în raport cu gândurile altora”, scria Cioran cu aluzie la Eliade pe care îl acuză de ”inerţie spirituală”.

La rândul lui, Eliade a ripostat într-o serie de articole.

Se crede că Sorana Ţopa nu l-a uitat niciodată pe Mircea Eliade, care ar fi fost marea sa dragoste.



Recente

3 zodii ai caror nativi isi gasesc scopul in viata pe 22 octombrie  Sursa foto shutterstock 2325199857 jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Eva Mendes  sursa   Shutterstock jpg
422084653 967484971406469 662969920043316211 n jpg
shutterstock 475653883 jpg
Pamela Anderson  foto   Shutterstock jpg
femeie  foto   Shutterstock jpg
George Michael  foto   Shutterstock jpg
soții Beckham  foto   Instagram jpg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2353299337 jpg
Liam Diddy jpg
shutterstock 2464171741 jpg
Târgul Vrăjitoarelor OCC jpeg
V2 (1) png
P  Diddy  foto   Shutterstock jpg
Francesca Eastwood  foto   Shutterstock jpg
Rihanna (1) jpg
ketchup  foto   Shutterstock jpg