Cum răceşti corect sticla de şampanie. De ce nu este eficient să o pui la frigider sau să adaugi gheaţă în pahar

1 shutterstock 761044990 jpg jpeg

La un eveniment important, aşa cum este şi Revelionul, de pe masa festivă nu lipseşte şampania sau vinul spumant. Regula este ca băutura să fie rece pentru a avea un gust şi mai bun. Există, în acest caz, câteva trucuri pentru a menţine o sticlă de şampanie proaspătă şi care nu-ţi vor lua foarte mult din timp.

Şampania vine din regiunea Champagne din Franţa. În rest, vinul spumant poartă denumirea de prosecco (Italia), sekt (Germania) sau Cava (Spania). Dom Perignon, un călugăr benedictin, avea 19 ani când a venit la Mănăstirea Saint-Pierre din Hautvillers, o comună din regiunea Champagne. Acolo, călugărul a avut sarcina de a merge în pivniţă şi de a găsi soluţia unei probleme destul de importante: din cauza fermentaţiei excesive şi a materialului din care erau confecţionate, 20% din sticlele cu vin explodau. Asta până când călugărul a gustat din băutură şi i-a plăcut. A adus sticle din material mai dur, cu dopuri de plută şi, astfel, a apărut şampania încă din secolul XVII. 

La ce temperatură serveşti şampania 

Băutura trebuie servită la o temperatură între 8 şi 10 grade Celsius, în funcţie de vechimea şampaniei sau vinului spumant, scrie Femmeactuelle.fr. De exemplu, o sticlă “proaspătă” va fi servită la 8 grade Celsius, iar una veche la 10 grade Celsius. Specialiştii nu recomandă depozitarea sticlei de şampanie sau de vin spumant la congelator. 

Cum răceşti o sticlă de şampanie în frapieră 

Ai putea crede că este de ajuns să pui sticla într-o găleată cu gheaţă şi, astfel, băutura se va răci. Un truc este să pui sticla de şampanie sau de vin spumant în frapiera cu gheaţă, să adaugi o mână de sare grunjoasă şi să torni un pahar cu apă rece. Apoi, mişti sticla puţin în interiorul vasului pentru a se omogeniza ingredientele. Acest truc va accelera procesul de răcire deoarece apa este un conductor mai bun decât aerul, iar apa sărată este mult mai eficientă decât apa proaspătă. 

Cum răceşti o sticlă de şampanie în frigider 

Dacă nu ai o frapieră la îndemână, nu-i nimic. Te poţi folosi de următorul truc pentru a răci o sticlă de şampanie sau de vin spumant. Ai fi tentat să păstrezi sticla sau sticlele în frigider, dar contează şi felul în care le depozitezi. Specialiştii îţi recomandă să înfăşori sticla cu un şervete (sau mai multe) de bucătărie, pe care ai/le-ai înmuiat/-o în apă rece, pentru o mai mare eficacitate. Vestea bună este că funcţionează şi pentru sticla de vin obişnuită. 

De ce nu ar trebui să adaugi cuburi de gheaţă în paharul cu şampanie

Se spune că dacă pui gheaţă în paharul cu şampanie sau vin spumant este ca şi cum ai turna apă în el. Un truc este să adaugi, în loc de gheaţă, fructe de sezon, cum ar fi boabe de struguri sau felii de clementină, pe care le-ai ţinut înainte la congelator. Fructele îi vor da un plus de prospeţime sau chiar… gust. 

Nu în ultimul rând, aminteşte-ţi că alcoolul, consumat excesiv, dăunează grav sănătăţii tale. 



Recente

mașină  foto   Shutterstock jpg
copil speriat  foto   Shutterstock jpg
Dannii Minogue  Instagram jpg
Sophie Turner și Joe Jonas  foto   Shutterstock jpg
Rumer Willis  foto   Shutterstock jpg
Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg