Cum se bea corect şampania şi alte curiozităţi despre vinul spumos

1 shutterstock 526853020 jpg jpeg

O lume întreagă se pregăteşte să lase în urmă un an greu, ciocnind un pahar de şampanie plin de bule şi de speranţe. Că eşti sau nu o fană a acestei băuturi fine, sigur vei găsi interesante aceste informaţii mai mult sau mai puţin cunoscute despre şampanie.

Băutura folosită la ocazii speciale a fost inventată în 1693 de către călugărul francez Dom Pierre Pérignon, de la o abaţie din regiunea Champagne. După cum bine ştim, numele lui este folosit astăzi pentru o binecunoscută marcă a producătorului de şampanie Moët et Chandon. Acesta era viticultorul şi vinificatorul principal al abaţiei.

Povestea vinului spumos

Se spune că acest călugăr a fost surprins, într-o zi, de o pocnitură atunci când a destupat o sticlă de vin din pivniţa abaţiei. Acesta şi-a dat seama că vinul nu a fermentat suficient atunci când a fost îmbuteliat şi a început să fermenteze din nou în sticla deja astupata. În felul acesta, vinul normal a devenit unul… spumos.

Potrivit tuturor producătorilor de şampanie şi vinuri spumante, această băutură efervescentă trebuie băută dintr-un pahar înalt, din sticlă canelată, care permite circulaţia bulelor. Şi dacă eşti cumva posesoarea unui serviciu de pahare din cristal, foloseşte-l atunci când serveşti şampania: forma neregulată a acestui pahar elegant păstrează bulele în viaţă mai mult timp.

3 cpf promo de numar 128x89ok jpg jpeg

Cum se bea corect

Cunoscătorii sunt de părere că nu trebuie să bei şampania prea repede. În felul acesta, bulele din băutură vor intra prea repede în fluxul sanguin, rezultând într-o puternică durere de cap. Acest lucru poate fi evitat sorbind lent băutura şi lăsând bulele să se disipeze în gură înainte de a înghiţi. Respectând această regulă, te vei simţi mult mai bine a doua zi…

Zeci de milioane de bule

Într-o sticlă de şampanie de 0,75 litri există o mulţime de bule. Câte, mai exact? Ei bine, cercetătorii au venit şi cu un număr: aproximativ 49 de milioane de bule în fiecare dintre aceste sticle. Acum înţelegi, aşadar, de ce este recomandat ca şampania să se savureze şi nu să se bea rapid. Se va evita celebra ameţeală şi stare de mahmureală de a doua zi.

Baie în şampanie

Marilyn Monroe, imaginea sex-appealului de altădată, obişnuia să facă risipă de şampanie scumpă. Asta pentru că divei de la Hollywood îi plăcea să se scalde în această băutură. Baia în şampanie se număra printre bizareriile actriţei, conform unui zvon care a circulat în vremurile în care a trăit Monroe. Ei bine, se spune că divei i-au trebuit 350 de sticle de şampanie pentru a umple întreaga cadă, fără să aflăm nici până azi care a fost efectul acesti băi asupra trupului şi, mai ales, a… sufletului.Recente

Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg