638 de moduri în care să-l omori pe Fidel Castro. Cum a supravieţuit liderul cubanez încercărilor CIA de a-l asasina

1 profimedia 0549186924 jpg jpeg

Fidel Castro a fost liderul cu cea mai lungă şefie de stat din lume, după cea a reginei Elisabeta. 49 de ani a condus Cuba, perioadă în care nu numai că a fost unul dintre cei mai de temut preşedinţi din lume, dar a şi supravieţuit celor 638 de tentative de asasinat care i-au fost înscenate.

El Comandante, cum era supranumit Fidel Castro, este văzut astăzi drept eliberator, de unii, şi drept criminal, de alţii.

Fidel Castro a fost considerat inamicul numărul 1 al SUA timp de decenii, de aceea nu e de mirare că CIA a încercat eliminarea lui prin metode care l-ar face invidios până şi pe James Bond, de la pastile cu otravă, la trabucuri toxice şi scoici care explodează.

În Cuba, Castro dezvoltase un adevărat cult pentru achiziţionarea celor mai performante tehnici de spionaj şi contra-spionaj. Documente oficiale şi mărturii ale celor implicaţi în organizarea atentatelor demonstrează că Fidel Castro a fost unul dintre cei mai vânaţi oameni din istorie. supravieţuind tuturor celor 638 de tentative de asasinat a căror a fost ţintă directă.

Fabian Escalante, fostul şef al serviciilor de contrainteligenţă ale Cubei, care a avut sarcina de a-l păstra în viaţă pe El Commandante, a calculat că au existat în total 638 de tentative de omor asupra lui Castro. 

Documentarul „638 Ways to Kill Castro/638 de metode de a-l ucide pe Castro“, un film realizat de Channel 4 a prezentat povestea câtorva dintre atentatele la viaţa liderului cubanez Fidel Castro.

Filmul dezvăluie multiple metode şi tentative de asasinare a lui Fidel Castro, de la ţigarete explozibile până la femei fatale; de la o staţie radio care emana LSD gazos până la un stilou cu otravă. Atentatele puse la cale de CIA au început în prima jumătate a anilor 1960. Din anii 1970, majoritatea atentatelor au fost comise de cubanezi exilaţi, care au fost antrenaţi de CIA la scurt timp după ce Castro a preluat puterea în 1959.

Filmul conţine şi o secvenţă lungă cu Antonio Veciana, un cubanez exilat care, pe parcurusul a 17 ani a fost de trei ori la un pas de a-l ucide pe Castro.

O fostă Iubită a încercat să-l otrăvească

O fostă iubită a preşedintelui a fost recrutată la un moment dat pentru a-l ucide, potrivit lui Peter Moore, producătorul filmui. Femeii i s-au dat pastile cu oravă, pe care urma să i le administreze lui Castro. Femeia a ascuns pastilele în cutia cu cremă de faţă. Dar pastilele s-au topit şi ea a decis că nu era deloc o idee bună să-i pună lui Vastro cremă în gură, în timp ce acesta dormea. Castro însă aflase deja de intenţiile ei şi i-a oferit propriul său pistol. „Nu o pot face, Fidel“, a spus femeia.

Se pare că nimeni nu a putut. Dacă unele metode au fost puse în practică, altele au fost de-a dreptul fanteziste şi au rămas doar pe hârtie, însă arată disperarea autoţilor americane de a-l elimina pe liderul cubanez. Cunoscându-i fascinaţia pentru scufundări în largul coastei Cubei, CIA a investit la un moment dat într-un volum mare de moluşte din Caraibe. Ideea a fost să găsească o cochilie suficient de mare pentru a conţine o cantitate letală de explozivi, care să fie apoi vopsită în culori strălucitoare pentru a-i atrage atenţia lui Castro, când era sub apă. Documentele publicate sub administraţia Clinton confirmă faptul că acest plan a fost luat în considerare, dar, că a rămas doar pe hârtie.

Un alt complot legat de pasiunea pentru scufundări a lui Castro a fost acela de a-i pregăti un costum scafandru fi infectat cu o ciupercă care i-ar provocat o boală mortală.

Pe 19 februarie 2008, Fidel Castro a declarat oficial că renunţă la putere. În august 2006, în urma unei intervenţii chirurgicale, cedase deja, cu titlu interimar, atribuţiile sale fratelui său, Raul. A murit la 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani.

FOTO ProfimediaRecente

Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry  Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg
Robbie Williams, Beyonce  jpg