638 de moduri în care să-l omori pe Fidel Castro. Cum a supravieţuit liderul cubanez încercărilor CIA de a-l asasina

1 profimedia 0549186924 jpg jpeg

Fidel Castro a fost liderul cu cea mai lung─â ┼čefie de stat din lume, dup─â cea a reginei Elisabeta. 49 de ani a condus Cuba, perioad─â ├«n care nu numai c─â a fost unul dintre cei mai de temut pre┼čedin┼úi din lume, dar a ┼či supravie┼úuit celor 638 de tentative de asasinat care i-au fost ├«nscenate.

El Comandante, cum era supranumit Fidel Castro, este v─âzut ast─âzi drept eliberator, de unii, ┼či drept criminal, de al┼úii.

Fidel Castro a fost considerat inamicul num─ârul 1 al SUA timp de decenii, de aceea nu e de mirare c─â CIA a ├«ncercat eliminarea lui prin metode care l-ar face invidios p├ón─â ┼či pe James Bond, de la pastile cu otrav─â, la trabucuri toxice ┼či scoici care explodeaz─â.

stanga
dreapta
2 profimedia 0309360305 jpg jpeg
3 profimedia 0224105292 jpg jpeg
4 profimedia 0246758898 jpg jpeg
5 profimedia 0116404990 jpg jpeg

├Än Cuba, Castro dezvoltase un adev─ârat cult pentru achizi┼úionarea celor mai performante tehnici de spionaj ┼či contra-spionaj. Documente oficiale ┼či m─ârturii ale celor implica┼úi ├«n organizarea atentatelor demonstreaz─â c─â Fidel Castro a fost unul dintre cei mai v├óna┼úi oameni din istorie. supravie┼úuind tuturor celor 638 de tentative de asasinat a c─âror a fost ┼úint─â direct─â.

Fabian Escalante, fostul ┼čef al serviciilor de contrainteligen┼ú─â ale Cubei, care a avut sarcina de a-l p─âstra ├«n via┼ú─â pe El Commandante, a calculat c─â au existat ├«n total 638 de tentative de omor asupra lui Castro. 

Documentarul ÔÇ×638 Ways to Kill Castro/638 de metode de a-l ucide pe CastroÔÇť, un film realizat de Channel 4 a prezentat povestea c├ótorva dintre atentatele la via┼úa liderului cubanez Fidel Castro.

Filmul dezv─âluie multiple metode ┼či tentative de asasinare a lui Fidel Castro, de la ┼úigarete explozibile p├ón─â la femei fatale; de la o sta┼úie radio care emana LSD gazos p├ón─â la un stilou cu otrav─â. Atentatele puse la cale de CIA au ├«nceput ├«n prima jum─âtate a anilor 1960. Din anii 1970, majoritatea atentatelor au fost comise de cubanezi exila┼úi, care au fost antrena┼úi de CIA la scurt timp dup─â ce Castro a preluat puterea ├«n 1959.

Filmul con┼úine ┼či o secven┼ú─â lung─â cu Antonio Veciana, un cubanez exilat care, pe parcurusul a 17 ani a fost de trei ori la un pas de a-l ucide pe Castro.

O fostă Iubită a încercat să-l otrăvească

O fost─â iubit─â a pre┼čedintelui a fost recrutat─â la un moment dat pentru a-l ucide, potrivit lui Peter Moore, produc─âtorul filmui. Femeii i s-au dat pastile cu orav─â, pe care urma s─â i le administreze lui Castro. Femeia a ascuns pastilele ├«n cutia cu crem─â de fa┼ú─â. Dar pastilele s-au topit ┼či ea a decis c─â nu era deloc o idee bun─â s─â-i pun─â lui Vastro crem─â ├«n gur─â, ├«n timp ce acesta dormea. Castro ├«ns─â aflase deja de inten┼úiile ei ┼či i-a oferit propriul s─âu pistol. ÔÇ×Nu o pot face, FidelÔÇť, a spus femeia.

Se pare c─â nimeni nu a putut. Dac─â unele metode au fost puse ├«n practic─â, altele au fost de-a dreptul fanteziste ┼či au r─âmas doar pe h├órtie, ├«ns─â arat─â disperarea auto┼úilor americane de a-l elimina pe liderul cubanez. Cunosc├óndu-i fascina┼úia pentru scufund─âri ├«n largul coastei Cubei, CIA a investit la un moment dat ├«ntr-un volum mare de molu┼čte din Caraibe. Ideea a fost s─â g─âseasc─â o cochilie suficient de mare pentru a con┼úine o cantitate letal─â de explozivi, care s─â fie apoi vopsit─â ├«n culori str─âlucitoare pentru a-i atrage aten┼úia lui Castro, c├ónd era sub ap─â. Documentele publicate sub administra┼úia Clinton confirm─â faptul c─â acest plan a fost luat ├«n considerare, dar, c─â a r─âmas doar pe h├órtie.

Un alt complot legat de pasiunea pentru scufund─âri a lui Castro a fost acela de a-i preg─âti un costum scafandru fi infectat cu o ciuperc─â care i-ar provocat o boal─â mortal─â.

Pe 19 februarie 2008, Fidel Castro a declarat oficial că renunţă la putere. În august 2006, în urma unei intervenţii chirurgicale, cedase deja, cu titlu interimar, atribuţiile sale fratelui său, Raul. A murit la 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani.

FOTO ProfimediaRecente

Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria ÔÇô secven╚Ťe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg
Vedete jpg
Angelina Jolie si copiii jpg
Hamlet jpg
horoscopul verii shutterstock 2146570531 jpg
Estee Lauder profimedia 0101843304 jpg
vis   cuplu   heart g2606d5f48 1280 jpg
Nicole Kidman si Tom Cruise jpg
Mark Twain jpg