Cărţi rare, arme aurite sau filme cu cowboy. Colecţiile surprinzătoare ale dictatorilor

1 hitler jpg jpeg

Dictatorii se impun prin intimidare, teamă şi abuzurile de care sunt în stare în mod constant şi fără remuşcări. În tot acest timp, dezvoltă obiceiuri ciudate, pe care şi le întreţin cu banii pe care-i au la dispoziţie, sau ajung să colecţioneze lucruri de valoare ori complet inutile şi extravagante.

Cei mai mulţi conducători despotici cheltuiesc averi pe haine, maşini, case şi preparate alimentare rare, importate din cele mai îndepărtate cotloane de lume. Însă au existat şi dictatori care au strâns altfel de colecţii.

Adolf Hitler

A cheltuit sume impresionante de bani pe palate şi maşini, ca orice dictator care se respectă, însă nu s-a uitat la bani nici atunci când a venit vorba despre cărţi rare. Ce avea Hitler în biblioteca sa? În mare parte lucrări naţionaliste, dar şi poezie, romane clasice, biografii, povestioare ieftine cu detectivi şi poliţişti şi western-uri americane.

Era lucru cunoscut că nu pleca niciodată fără cărţi la el, iar casele lui erau pline cu teancuri înalte de tot felul de volume. Până şi în buncărul din Berlin, unde şi-a pierdut viaţa, s-au găsit mormane de cărţi – unele dintre ele făcând parte din ediţii rare – lângă trupul lui neînsufleţit.

Iosif Stalin

Ca mulţi alţi lideri tiranici, Stalin se considera nu numai un mare conducător militar, ci şi un minunat artist. Îi plăceau la nebunie filmele şi deţinea o colecţie impresionantă de western-uri americane.

Admirator al regizorului John Ford, Stalin făcea maratoane de film la orice oră din zi sau din noapte, în orice rezidenţă se afla. După cum era de aşteptat, nu i-a plăcut niciodată lupta pe care John Wayne o duce împotriva comunismului, motiv pentru care contempa adesea la asasinarea lui.

Saddam Hussein

Arunca cu banii în stânga şi-n dreapta pe orice i se năzărea, de la maimuţe la toalete din aur. Însă ceea ce îi făcea cu adevărat plăcere erau palatele pe care le colecţiona fără oprire. A avut între 70 şi 100 de locuiţe imense, de-o extraganţă rar întâlnită, câte un palat în fiecare oraş mai măricel din Irak. Opt dintre cele mai mari palate ale lui aveau nu mai puţin de 1.000 de clădiri şi acopereau zeci de milioane de metri pătraţi.

Construite în două decenii, aceste palate au fost dăruite membrilor familiei lui, amantelor sale, iar fiecare dintre ele conţinea cea mai scumpă marmură din lume, obiecte din aur masiv şi piese de artă exclusiviste. Multe dintre aceste palate sunt folosite acum de armata americană sau sunt, pur şi simplu, abandonate, lăsate în paragină.

Muammar al-Gaddafi

Adora tot ce era strălucitor, tocmai de aceea palatele lui erau pline de aur. De la toalete din aur masiv la tacâmuri, balustrade şi până la pliciul de muşte, totul era cel puţin suflat cu aur, dacă nu făcut complet din acest metal preţios. Atunci când liderul libian a fost prins şi ucis de către rebeli, s-a găsit lângă trupul lui neînsufleţit un pistol placat cu aur, obiect care discrie perfect brutalitatea opulentă de care era capabil.

Se pare că acel pistol făcea parte dintr-o colecţie întreagă de arme placate cu aur, deţinută de faimosul dictator, printre care cea mai extravagantă piesă trebuie să fi fost un pistol Beretta cu diamante şi alte pietre preţioase încrustate în el. Numele lui Gaddafi era scris cu pietre preţioase pe acel exemplar.

Foto - ShutterstockRecente

emoticoane jpg
Oprah jpg
Kate Beckinsale sursa  Instagram jpg
Britney Spears sursa  Shutterstock jpg
Cher foto  Shutterstock jpg
Noor Alfallah si Al Pacino jpeg
Tom Hanks jpg
kourtney kardashian jpg
Ginnifer Goodwin foto  Shutterstock jpg
nuditate foto  Shutterstock jpg
Melania Trump foto  Shutterstock jpg
Beyonce jpg
Ben Affleck meme jpg
Top 5 zodii cu simt patriotic Sursa foto shutterstock 688737424 jpg
shutterstock 1561509445 jpg
Michelle Obama sursa foto  Shutterstock jpg
Cline Dion foto  Shutterstock jpg
Linda Evangelista foto  Shutterstock jpg
Ozzy Osbourne jpg
Tom Cruise și Katie Holmes cu fiica lor, Suri foto  Shutterstock jpg