Cel mai bogat om care a trăit vreodată, regele Mansa Musa. A adunat bogăţii greu de cuantificat

1 rege mali png png

Jeff Bezos a redevenit recent cel mai bogat om din lume, după ce supremaţia lui Elon Musk s-a încheiat brusc din cauza fluctuaţiilor bursier. În prezent, este, într-adevăr cel mai bogat, cu o avere de peste 191 de miliarde de dolari, dar nu se poate compara cu cel mai înstărit rege din toate timpurile.

De-a lungul istoriei, au existat oameni foarte bogaţi. Până în anul 2017, Jeff Bezos, fondator şi CEO Amazon, a deţinut titlul de cel mai bogat om în viaţă, după ce a depăşit 150 de miliarde de dolari şi l-a depăşit pe Bill Gates, cofondator Microsoft, a cărui avere a fost evaluată la puţin peste 100 de miliarde de dolari . La începutul acestui an, Elon Musk, proprietarul Tesla, l-a întrecut pe Bezos, datorită creşterii preţului acţiunilor companiei sale, ajungând la o avere de 185 miliarde de dolari.

Elon Musk a deţinut titlul timp de aproape şase săptămâni, dar a pierdut aproape 4,5 miliarde de dolari pe bursă, suficient cât CEO-ul Tesla să fie detronat de Bezos.

stanga
dreapta
8 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

În ciuda sumelor extraordinar de mari pe care le-au atins aceşti magnaţi, le este încă destul de greu să ajungă la nivelul unui rege considerat cel mai bogat om din toate timpurile.

Ce avere a strâns regele din Mali

La o valoare estimată de 400 de miliarde de dolari, Mansa Musa I din Mali, Africa, este cea mai bogată persoană care a trăit vreodată. Născut în anul 1280, Mansa Musa a fost conducătorul imperiului Malian şi a dobândit cea mai mare parte a averii sale din producţia şi comerţul cu sare şi aur. El deţinea mai mult de jumătate din oferta mondială de atunci. Chiar dacă probabil că nu ai auzit niciodată de acest conducător, în prezent, există moschei care au fost construite din imensa bogăţie a lui Musa.

Cel mai mare producător şi distribuitor de aur din lume

Musa a fost al zecelea Mansa al imperiului Malian şi a condus o bună parte din ceea ce a fost anterior lui Imperiul Ghana, cunoscut astăzi sub numele de Mauritania şi Mali. În timpul guvernării sale, Musa a cucerit 24 de oraşe şi districtele înconjurătoare, adunând bogăţii extraordinare. În plus, a fost cel mai mare producător şi distribuitor de aur din lume, deoarece aurul era o marfă foarte căutată şi la acea vreme şi un indiciu important al statutului şi al bogăţiei.

Regele Mansa Musa a făcut un pelerinaj de 4.000 de mile la Mecca şi a cheltuit sume de bani incredibile pentru a călători fără a renunţa la luxul cu care era obişnuit. A avut o caravană care l-a dus pe el şi alte 60.000 de persoane, dintre care 1.000 de ajutoare ale sale. Era trasă de 100 de cămile care duceau150 de kilograme de aur, muzicanţii care-l bucurau pe Mansa şi 500 de sclavi cu toiaguri de aur. Practic, era un oraş întreg care se muta cu 6.500 de kilometri.

Ce au făcut urmaşii săi cu averea

Istoricii şi economiştii au rotunjit valoarea bogăţiilor regelui Mansa la aproximativ 400 de miliarde de dolari, dar nu există de fapt nicio modalitate de a cuantifica averea sa. Unii cred că averea incredibilă a lui Mansa Musa ar fi putut fi exagerată de contemporanii săi. Cu toate acestea, acest conducător legendar se numără printre cei mai bogaţi, deşi generaţiile de astăzi l-au uitat, timpul îl aminteşte prin numeroasele monumente şi moschei pe care le-a construit şi care se află în oraşele Gao şi Timbuktu din Mali, cum este moscheea transformată în Universitatea Sankoré. Aceasta deţinea cea mai mare colecţie de cărţi de pe continentul african, după Biblioteca din Alexandria. Astăzi, biblioteca universităţii însumează aproximativ 1.000.000 de manuscrise istorice.

Regele Musa a murit în anul 1337, lăsând averea uriaşilor săi. Aceştia nu numai că au risipit cea mai mare parte din ea, dar n-au reuşit nici să protejeze familia care, după două generaţii, a fost înlăturată de la putere, iar imperiul a fost răsturnat şi cucerit prin invadarea străinilor.

FOTO: Britannica.comRecente

serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg