Cum te influenţează muzica preferată

1 80496 original jpg jpeg

Am făcut-o cu toţii – am ascultat aceeaşi melodie de mai multe ori, am învăţat-o pe de rost şi, cel mai probabil, am trimis-o şi prietenilor noştri. Dar de ce o facem şi de ce ne place să ascultăm doar anumite cântece? Oamenii de ştiinţă cred că au găsit răspunsul.

Ce spun cercetătorii

Într-un studiu publicat în „Psihologia Muzicii”, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au intervievat 204 bărbaţi şi femei, în vârsta cuprinsă între 20 şi 30, şi i-au întrebat despre piesele pe care le-au ascultat cel mai des şi despre cât de des le-au ascultat. S-a arătat că 86% dintre participanţi au ascultat cântecele lor preferate o dată pe săptămână şi aproape jumătate în fiecare zi.

Apoi au interogat participanţii cu privire la experienţa lor de ascultare, adică adâncimea legăturii lor cu cântecul, care aspecte ale cântecului le-au trezit anumite amintiri, cât din cântec le-a rămas în cap şi cum i-au făcut să se simtă versurile cântecului, pe care cercetătorii le-au clasificat drept "fericit", "calm" şi "amar".

Pentru cântecul favorit care induce stare de fericire, s-a ajuns la concluzia că oamenii au fost atraşi în mod repetat de el datorită ritmului rapid şi al sound-ului.

Pentru melodiile "amare" - clasificare care te face să te simţi puţin tristă şi reminiscentă, dar nu şi depresivă – principala influenţă pe care a avut-o asupra voluntarilor a fost cel mai probabil să producă conexiuni profunde şi a fost, de asemenea, asociată cu o mai mare capacitate de a construi un "model mental", măsurat de cât de mult dintre participanţii au spus că pot reproduce cântecul în minte.

La ce rezultat s-a ajuns

Oamenii de ştiinţă au descoperit că voluntarii s-au întors la anumite melodii datorită legăturii lor cu amintirile şi emoţiile pe care le-a evocat. Societatea Britanică de Psihologie spune că: "mesajul emoţional este fiabil, la fel de mult ca un medicament care are efect asupra stării de dispoziţie şi că o poveste fiabilă poate avea un impact mai mare decât citirea unui roman".



Recente

Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg