Curiozităţi despre numărul 17

1 70224 original jpg jpeg

Deşi nu te-ai aştepta, numărul 17 este unul des întâlnit, în arta conversaţiei şi nu numai. De exemplu, atunci când participanţii la un studiu sunt rugaţi să aleagă rapid un număr între 1 şi 20, 17 este cel mai menţionat.

În lume,există între 17 şi 20 de specii de pinguini. Cel mai mare este pinguinul imperial,care poate atinge 1,2 metri înălţime şi o greutate de până la 45 de kilograme. Pe de altă parte,cea mai mică specie de pinguini,pinguinul albastru,nu cântăreşte mai mult de 1 kg şi are doar 25 de cm înălţime.

Alături de numerele 666 şi 13,17 este considerat un număr ghinionist în unele ţări,cum ar fi Italia.De ce?  În numere romane,el se scrie XVII. Rearanjate literele formează termenul latinesc „vixi“,care se traduce cu „am trăit“. De exemplu,compania Alitalia nu are marcat în avioane rândul 17,nu există etajul 17,iar hotelurile nu au camere cu acest număr.

Pe 17 martie,irlandezii din toată lumea sărbătorescă Ziua Sfântului Patrick,ocrotitorul ţării. Toată lumea se îmbracă în verde şi poartă simboluri reprezentând trifoiul,planta specifică acestei ţări.  În comunităţile de irlandezi din toată lumea se organizează petreceri şi parade de stradă.

 Ca să zâmbeşti,pui în mişcare 17 muşchi.

Preşedintele american Benjamin Franklin s-a născut pe 17 ianuarie 1706 şi a murit pe 17 aprilie 1790. Provine dintr-o familie cu 17 copii şi a fugit de acasă la 17 ani. Mai mult,Casa Albă,unde locuiesc preşedinţii americani,se află în Washington,pe strada 17.

17 este numărul atomic al clorului,substanţa nelipsită din apa potabilă.

Beethoven a scris 17 cvartete. În India sunt vorbite 17 limbi.