Diferenţa dintre minte şi creier. Când ne minte mintea?

1 shutterstock 1007828362 jpg jpeg

Se întâmplă des să facem confuzia între creier şi minte. Funcţiile celor două, deşi par aceleaşi, sunt complet diferite. Creierul este „computerul” care percepe şi stochează toate informaţiile primite de la receptorii noştri naturali - simţurile -, iar mintea este responsabilă de interpretarea pe care o oferim lucrurilor pe care le vedem, auzim sau simţim pe parcursul vieţii noastre

Tot ceea ce vedem, auzim şi simţim în jurul nostru se transmite codificat către creier, sub forma impulsurilor nervoase. Acestea ajung la nivelul creierului, formează conexiuni neuronale care mai apoi se transformă în programe, sub forma reacţiilor şi a credinţelor noastre. Pentru a ajunge să devină reacţii, comportamente sau credinţe, este nevoie de cealaltă parte - mintea.

“Mintea este cea responsabilă de interpretarea pe care o oferim lucrurilor pe care le vedem, auzim sau simţim pe parcursul vieţii noastre. Această interpretare este subiectivă şi în procent foarte ridicat unică, aparţinând doar lumii noastre interioare. Orice asemănare în semnificaţia dată unui eveniment vine dintr-un fond comun de credinţe şi experienţe ale unui grup de oameni – un popor tinde să aibă acelaşi tip de gândire pentru că mediul, cultura, educaţie, religia au fost aceleaşi pentru toţi. Percepţia noastră interioară asupra lumii (creierul) este interpretată de minte pornind de la identitatea noastră, modelele din copilărie, emoţiile noastre şi orice altceva a contribuit la definirea persoanei care suntem astăzi”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Totodată, psihologul este de părere că, dacă mintea nu ar exista, creierul nostru ar reacţiona instantaneu la orice stimul, în modul cel mai primitiv posibil. Am primi input din exterior pe care creierul l-ar folosi pentru a stabili între reacţia de fugă, ori de atac, fiind ghidat de un singur principiu de bază – supravieţuirea.

“Mintea fără creier nu ar putea funcţiona. Aceasta este rezultatul dezvoltării creierului nostru de-a lungul milioanelor de ani, şi a început să se manifeste după apariţia neocortexului. Neocortexul este partea mai nouă a creierului care este responsabilă pentru complexitatea şi flexibilitatea comportamentului nostru, percepţia senzorială, raţionament şi limbaj. Aşadar, putem spune că mintea este un semn al evoluţiei şi totodată că este cea mai mare piedică a noastră. Mintea foloseşte toate experienţele noastre – tot ce am văzut, ce ni s-a zis, etc. – pentru a interpreta şi a trage concluzii”, explică specialistul.

Mintea ne minte

Dacă am crescut într-un mediu nefavorabil, toxic, mintea noastră va fi „programată” să ne repete că nu suntem suficient de buni, de deştepţi, de importanţi pentru a trăi o viaţă fericită şi împlinită. Astfel că, devine responsabilitatea noastră să facem diferenţa dintre concluziile valide şi constructive ale minţii şi programele limitative instalate de-a lungul vieţii noastre.

“Mintea ne minte şi este important să realizăm adevărul din asta. Mintea poate să facă raţionamente extraordinare însă poate şi să repete ce ni s-a zis de prea multe ori – că nu vom reuşi niciodată, că nu merităm nimic bun. Provocarea este să descoperi ce este real şi ce este „minciună” din ceea ce îţi spune mintea în şirul constant de gânduri, care îţi captează atenţia zi de zi şi să alegi ce eşti dispus să crezi şi ce nu din tot ceea ce îţi spune”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

FOTO ShutterstockRecente

Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg