Efectul placebo: bărbatul aproape ucis de un blestem voodoo, dar salvat de un doctor cu ajutorul unei şopârle

1 shutterstock 1347258095 jpg jpeg

Arhivele medicale sunt pline de cazuri în care pacienţi "cu un picior în groapă" au fost salvaţi prin puterea autosugestiei. Efectul placebo a ajutat oameni să se vindece de cancer, de epilepsie şi chiar de boli autoimune.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un doctor a reuşit să facă vreo 20 de operaţii chirurgicale fără anestezie, pentru simplu motiv că rămăsese fără ea. El le-a spus, însă, soldaţilor că îi anesteziază, deşi îi injecta doar cu ser. Convinşi fiind că sunt anesteziaţi, aceştia, pur şi simplu, nu au simţit durerea, în creierul lor creându-se legături neuronale cu efect sedativ. Însă, unul dintre cele mai bizare tratamente placebo, a fost cazul unui bărbat care suferea de... voodoo.

2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Povestea lui Vance

În 1938, un bărbat în vârstă de 60 de ani a ajuns la un spital din Tennessee, SUA, abia ţinându-se pe picioare. După patru luni de "boală" pierduse 23 de kilograme, nu mai mânca şi nu mai avea vlagă nici să vorbească. Când Vance Vanders a ajuns la spital, mai mult târât de soţia lui, doctorul său, Drayton Doherty, a fost convins că decesul era o chestiune de zile.

Iniţial, medicul a crezut că este vorba de tuberculoză sau de cancer. Spre surprinderea lui, însă, toate analizele, repetate de câteva ori, au ieşit bune. Întreaga echipă medicală era şocată, căci nu înţelegea care este problema acestui pacient. Pentru că nu mai mânca, Dr. Doherty a încercat să-l hrănească artificial pe Vance, cu ajutorul unui tub, însă pacientul vomita tot ce primea.

Asta, până într-o zi când soţia lui Vance l-a luat pe doctor deoparte şi l-a pus să jure că nu va repeta nimănui ceea ce avea să-i spună. I-a povestit apoi că soţul ei este adeptul religiei voodoo şi că înainte de a se îmbolnăvi a avut o ceartă cu un preot voodoo. Într-o seară, preotul l-a chemat pe Vance la cimitir, iar acolo l-a blestemat, fluturându-i în faţă şi o sticluţă cu ceva lichid. I-a spus apoi că va muri curând şi că nimeni nu va putea opri blestemul. Credincios din fire, Vance nu s-a îndoit nicio clipă de vorbele preotului. S-a dus acasă, s-a băgat în pat, iar din acel moment n-a mai mâncat, aşteptând să moară.

Şopârla doctorului

Auzind povestea, Dr. Doherty a decis să facă ceva complet neortodox şi nemedical. Oricum, din punct de vedere medical nu avea ce face. A doua zi dimineaţa, a chemat o asistentă şi un alt coleg în salon şi le-a vorbit cu voce tare, asigurându-se că Vance aude conversaţia lor. Le-a spus că a înţeles de ce suferă pacientul şi că ştie de ce tratament are nevoie. După care a explicat că s-a întâlnit cu preotul voodoo care l-a blestemat pe Vance şi l-a ameninţat să divulge secretele blestemului. Speriat, preotul a recunoscut că a pus ouă de şopârlă pe pielea lui Vance, iar câteva au ajuns în stomac, unde s-au dezvoltat şi au făcut pui. Radiografia a arătat că toate şopârlele au murit, mai puţin una, care continuă să-i "mănânce" organele lui Vance. A anunţat apoi echipa medicală că tot ce trebuie să facă este să scoată şopârla din stomacul pacientului.

Desigur, toată această poveste a fost inventată de doctor, care spera ca prin puterea autosugestiei să-şi vindece pacientul. În aceeaşi zi, Dr. Doherty l-a injectat pe Vance cu un medicament care induce vomă, iar în timp ce pacientul voma a strecurat o şopârlă în ligheanul în care omul vârsa. I-a arătat apoi lui Vance şopârla. Şocat, bărbatul a leşinat şi a dormit 12 ore. Când s-a trezit a cerut de mâncare. Într-o săptămână a ieşit pe propriile picioare din spital, perfect sănătos.

@shutterstockRecente

Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg