Există în realitate „memoria de elefant”? Ce alte calităţi mai au aceste animale

1 shutterstock 690040288 jpg jpeg

În realitate, „un elefant care nu uită niciodată” este o generalizare care nu este neapărat adevărată deoarece toţi elefanţii uită lucruri din când în când, însă, oamenii de ştiinţă au dovedit că elefanţii au o memorie fantastică. Elefanţii mai au şi alte calităţi, ceea ce le face una dintre cele mai inteligente şi mai altruiste specii de animale.

Cercetătorii care au studiat elefanţii africani au descoperit că animalele mai în vârstă, de sex feminin au o memorie foarte bună, amintindu-şi de cei cărora le-a făcut bine sau rău.

De asemenea, îşi pot aminti locurile în care au găsit mâncare şi apă. Cercetătorii consideră că memoria bună a elefanţilor poate fi o parte importantă a modului în care aceste animale supravieţuiesc atât de mult timp (50 - 60 de ani sau mai mult).

Cei care lucrează îndeaproape cu elefanţii au observat că animalele îşi amintesc de traumele pe care le-au avut şi pot ţine ranchiună împotriva celor care i-au rănit. De exemplu, pot reacţiona agresiv doar amintindu-şi mirosul sau văzând anumite piese de îmbrăcăminte ale celor din triburi care, la rândul lor, vânează elefanţi.  

De altfel, oamenii de ştiinţă consideră că memoria extraordinară pe care o au se datorează mărimii creierului. De exemplu, creierul unui elefant adult cântăreşte aproximativ 11 kilograme - cel mai mare dintre toate mamiferele terestre. 

Studiile au arătat însă că elefanţii sunt printre cele mai inteligente specii din faună. De fapt, unii oameni de ştiinţă cred că elefanţii sunt la fel de deştepţi ca delfinii şi cimpanzeii. Elefanţii pot simţi durere, se pot juca, pot recunoaşte culori şi sunete, pot mima, pot utiliza instrumente şi se pot recunoaşte pe sine. 

“Poate cel mai extraordinar lucru la elefanţi este că au o capacitate mai importantă decât inteligenţa: empatia, altruismul şi simţul dreptăţii. Elefanţii sunt singurele animale care îşi plâng morţii, îi îngroapă şi le vizitează mormintele. Şi-au arătat îngrijorarea şi în legătură cu alte specii. Un elefant a refuzat să se aşeze într-o groapă în care dormea un câine, în timp ce alţi elefanţi care au întâlnit un om rănit l-au apărat uneori şi l-au mângâiat cu trompa. Pe de altă parte, unii elefanţi au atacat aşezările umane imediat după un episod de braconaj, sugerând o răzbunare deliberată. Dacă luăm în considerare toate aceste dovezi, împreună cu faptul că elefanţii sunt printre singurele specii care se recunosc în oglindă, este greu de evitat concluzia că sunt… conştienţi, inteligenţi şi că au sentimente”, se arată în discursul TED. 

Vizionează filmuleţul următor: 

FOTO Shutterstock.com Recente

ashley graham, sotul si copiii foto  Instagram jpg
Paris Hilton jpg
Tiger Woods sursa  Shutterstock jpg
332377003 3394862050761175 2241624325860106195 n jpg
eveniment lux oameni petrecere jpg
Selena Gomez, Nicola Peltz, Brooklyn Beckham jpg
Mark jpg
01  coperta cf06 page 0001 jpg
James Bond jpg
George Clooney, Amal Clooney, Angelina Jolie sursa  Shutterstock jpg
Hobby jpg
Charlize Theron jpg
Brendan Fraser jpg
Gwyneth Paltrow sursa  Shutterstock jpg
Christina Aguilera și tatăl ei sursa  Shutterstock, Twitter jpg
Ce bijuterii ti se potrivesc in functie de semnul zodiacal Sursa foto shutterstock 1633092592 jpg
Kate Hudson1 sursa  Instagram jpg
Christie Brinkley 1 jpg
Hailey Bieber sursa  Instagram jpg
shutterstock 1277056432 jpg