FOTO Desenul secret din spatele Mona Lisei. A durat jumătate de mileniu ca să fie descoperit

1 mona lisa hidden sketch and original jpg jpeg

A fost nevoie de 500 de ani ca să fie descoperit, însă, în 2020, cercetătorii au făcut marele anunţ – au descoperit un desen secret, ascuns sub ultimul strat de vopsea al uneia dintre cele mai cunoscute picturi din lume. Omul de ştiinţă Pascal Cotte a studiat opera de artă a lui Leonardo da Vinci timp de mai bine de 15 ani până să-i desluşească secretul.

„Cei de la Louvre m-au invitat pe mine să cercetez pentru că eu sunt inventatorul unei camere de foarte mare rezoluţie şi sensibilitate”, a declarat Cotte în septembrie 2020. Şi, într-adevăr, camera lui a reuşit să facă una dintre cele mai mai mari descoperiri istorice. Aşa cum este precizat în studiul publicat în Jurnalul moştenirii culturale, camera cu tehnologie Lumiere a lui Cotte a folosit o metodă de amplificare a straturilor, care a putut detecta lumina reflectată pe 13 lungimi de undă. Ce înseamnă acest lucru mai exact şi, mai ales, ce s-a descoperit cu ajutorul acestei tehnologii?

Camera lui Cotte a fost construită beneficiind de o tehnologie anterioară, cea a fotografiei cu infraroşu, însă dispozitivul lui de ultimă oră a fost capabil de o premieră extraordinară – să detecteze liniile trasate cu cărbune în spatele uneia dintre cele mai faimoase picturi din lume.

“Sistemul optic ne permite să vedem liniile foarte fine şi sensibilitatea ridicată ne îngăduie o amplificare foarte mare”, a dezvăluit Pascal. „Schiţele de pe frunte şi de pe mână dezvăluie un desen de sine stătător pe dedesupt.”

Cum era şi de aşteptat, au existat nişte schiţe preliminarii picturii finale, iar artistul a făcut nişte găuri în jurul conturului schiţei, după care a pus desenul pe pânză şi a aşezat o pudră de cărbune pe găurile respective, pentru a marca şi mai mult conturul.

Studiul realizat de Cotte a dovedit pentru prima dată că această metodă a fost folosită la realizarea Mona Lisei. Acest lucru dovedeşte nu numai faptul că da Vinci a făcut o schiţă iniţială, ci şi faptul că s-a făcut o descoperire istorică ce a permis vizualizarea acelei schiţe iniţiale.

Totuşi ce evocă desenul de sub ultimul strat de vopsea al Mona Lisei? Au fost trasate anumite linii la nivelul inferior al picturii, pentru a contura mai bine scaunul pe care stătea Mona Lisa şi, de altfel, întregul trup al femeii. Imaginile publicate de însuţi Pascal Cotte ilustrează perfect descoperirile sale.

Se pare că da Vinci a schiţat un ac de păr în partea de sus a capului femeii, care nu era deloc la modă la acea vreme în Florenţa. Ceea ce este şi mai interesant e faptul că pictura mai ascunde şi alte secrete, care rămân, conform celor enunţate de cercetători, să fie desluşite.

Noua tehnologie ne-a demonstrat că este capabilă să ne arate o parte necunoscută până acum a istoriei, să ne dezvăluie ceea ce era în faţa ochilor noştri în tot acest timp, însă n-am putut vedea până acum.

Foto - Shutterstock, Pascal CotteRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg