Grădinile Suspendate, singura Minune a Lumii Antice despre care nu se ştie dacă a existat cu adevărat

1 gradini suspendate shutterstock 1981730132 jpg jpeg

Se presupune că au fost construite în oraşul antic Babilon şi, în ciuda faptului că nu există dovezi concrete arheologice că au existat vreodată, sunt considerate una dintre cele şapte Minuni ale Lumii Antice.

Denumirea a fost dată de faptul că grădinile au fost construite pe terase din piatră multietajate. Plantele aveau rădăcinile prinse bine în pământ, ca în cazul oricărei grădini obişnuite. Dacă au existat cu adevărat, au fost cele mai frumoase grădini create vreodată de om!

A doua minune a lumii, apărută după aproape două sute de ani după Piramida lui Keops, ocupa o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, iar cele patru terase din care era construită aveau o înălţime între 75 şi 90 de metri.

Mai mulţi scriitori din Roma şi Grecia antică au abordat subiectul Grădinile Suspendate şi au scris despre motivul pentru care au fost acestea construite şi perioada în care ar fi existat. Teoria cel mai des întâlnită susţine că această minune a lumii antice a fost construită de Regele

al II-lea cu intenţia de a-i face o mare plăcere soţiei sale. Regina ducea dorul grădinilor din ţara ei na-tală, motiv pentru care soţul ei i-a adus mai aproape aromele florilor din locurile în care crescuse.

Regele

al II-lea a condus Babilonul din 605 ÎH, timp de 43 de ani, iar, în timpul domniei sale îndelungate, a ordonat construirea Grădinilor Suspendate. Pentru a arăta tot timpul cât mai frumos posibil, grădina era udată cu 31.000 de litri de apă pe zi. Însă cum ajungea apa până la etajul superior al tarasei? Ei bine, oamenii vremii au creat un sistem de irigare primitv, care presupunea transportarea apei în vârful grădinii în fiecare zi, la o înălţime de 23m.

Multă lume e de părere că Grădinile Suspendate erau localizate în sudul Bagdadului, în Iraq, iar istoricii şi arheologii susţin că a doua Minune a Lumii Antice a fost distrusă fie de război şi eroziunea cauzată de trecerea timpului, fie de cutremure.

Între 1899 şi 1917, se pare că arheologul german Robert Koldewey ar fi dezgropat Grădinile Sus-pendate şi ar fi descoperit trei găuri mari amplasate la fundul grădinilor, care fuseseră create cu scopul de a folosi ca sistem de irigare, ca o pompă pentru apă. Nişte săpături realizate mai recent au scos la iveală nişte apeducte în apropierea lui Nineveh, care ar fi putut susţine o astfel de grădină. Iar Nineveh se află la 482km faţă de Babilon.    

Natura exotică a grădinilor şi misterul care le înconjoară - cu privire la locul în care au existat şi felul în care au dispărut de pe suprafaţa pământului – au făcut din Grădinile Suspendate cea mai in-teresantă Minune a Lumii Antice, din toate cele şapte câte există.   

Babilonul, localizat la 80km faţă de modernul Bagdad din Iraq, a fost un oraş antic, cu o istorie care datează încă din mileniul al III-lea Î.H.. Iar perioada de maximă prosperitate a oraşului a avut loc în secolul al VI-lea Î.H., adică chiar în timpul domniei Regelui

al II-lea. După cotropirea Ierusalimului, în 597 Î.H., regele şi-a propus să facă din oraşul său una dintre cele mai frumose capitale din lume.

Herodot, istoricul grec din secolul al V-lea Î.H., a scris despre sistemul impresionant de irigare al Babilonului, însă n-a menţionat nimic despre Grădinile Suspendate. Prima referire la această minune a lumii antice a fost făcută de preotul Berossus din Babilon.

Totuşi este ciudat cum nu există nicio dovadă concretă cu privire la existenţa Grădinilor Suspendate, având în vedere că documentele babiloniene includ multe detalii despre realizările regelui

, de la proiectele lui în construcţii la numele străzilor din Babilon.  

În ciuda lipsei dovezilor că au existat vreodată, e greu de crezut că cea de-a doua Minune a Lumii An-tice e doar plăsmuirea imaginaţiei noastre. Legenda a fost menţinută vie de mai mulţi scriitori antici, iar Grădinile Suspendate se află de prea mult timp printre Minunile Lumii ca să nu fie decât o invenţie, nu credeţi?   

Foto - ShutterstockRecente

cafea jpg
protest jpg
Cindy Crawford foto  Shutterstock jpg
Sharon Stone foto  Shutterstock jpg
Michelle Obama cu familia foto  Shutterstock jpg
Jennifer Garner foto  Shuttestock jpg
George Clooney, Denzel Washington foto  Shutterstock jpg
Joe Jonas și Sophie Turner foto  Shutterstock jpg
David și Victoria Beckham jpeg
paste jpg
Mila Kunis, Ashton Kutcher foto  Shutterstock jpg
Forma buzelor arata cat esti de afectuos Sursa foto shutterstock 1894073158 jpg
Julia Haart Instagram jpg
horoscop, zodii, stres jpg
Beyonce sursa  Shutterstock jpg
Gordon Ramsay jpg
DISKOteka 5 jpeg
Revista Click! pentru femei Nr 19  15 28 septembrie 2023 jpeg
Michael Kors foto  Shutterstock jpg
Demi Lovato jpg