Învăţământul românesc e de nota 6,44

1 48001 original jpg jpeg

De când am lansat campania „Ce notă dai şcolii româneşti?” am primit multe scrisori de la cititori. Ne-au scris profesori, studenţi, muncitori, ingineri, medici, economişti, pensionari, casnice, toţi dorind să-şi facă auzită părerea.

Media finală a fost 6,44. E mult? E puţin? Există părinţi care au dat nota 10,mulţumiţi fiind de felul în care învaţă copilul lor la şcoală.

Există însă şi părinţi sau profesori care ne-au întrebat dacă nu ar putea nota cu zero întrebări precum „Ce notă dai programei şcolare?” sau „Cât de bine consideri că sunt plătiţi profesorii?”.

Cititorii iau atitudine

Georgiana Dumitru,din Bucureşti,mamă a unui copil de 9 ani,se declară foarte dezamăgită: „După 20 de ani de reforme,şcoala românească e aproape inexistentă. A rămas doar o formă de ocupare a timpului copiilor,care implică o mulţime de riscuri:traficul de droguri din preajma şcolilor,intrarea unor indivizi periculoşi în şcoală şi câte şi mai câte. Programa şcolară este un slalom printre foarte multe noţiuni inutile. Manualele alternative? Aproape fiecare e însoţit de caietul de lucru şi de o culegere. Înmulţiţi cu 5 ore pe zi şi veţi obţine un ghiozdan de 10 kg. Gratuit? Nimic nu e gratuit. Doar plătim impozite! Cei aleşi sunt de vină pentru faptul că în învăţământ ajung puţini bani”. Pentru Georgiana, de profesie medic, şcoala nu a obţinut notă de trecere, ci doar 3.

Catalog pentru profesori

Cititoarea noastră, Mihaela Adriana Sterie, funcţionar în Caracal, judeţul Olt, face un apel la profesori: „Nota elevilor este exact nota profesorilor! Aşadar,dragi profesori,de felul în care reuşiţi să transmiteţi cunoştinţele şi să comunicaţi cu elevii dvs. aveţi sau nu realizări profesionale”. Per total, nota pe care o dă ea învăţământului românesc e una rezonabilă: 7,7. Nu toţi cititorii au fost aşa darnici la note când a fost vorba de profesori. Per total, aceştia au fost notaţi cu 6,37.

Probleme nerezolvate

Ne-au scris şi mulţi actuali şi foşti dascăli. Printre ei şi Ionela Morăruş,din Olteniţa, Călăraşi, care priveşte atât din perspectiva profesorilor,cât şi a părinţilor. „Profesorii au tot sprijinul meu în protestele lor. Programa de învăţământ este stufoasă şi greu de predat,materialele didactice sunt în "criză financiară" de multă vreme (pe vremea când predam,cumpăram tot:hărţi,planşe,cărţi). Învăţământul nu e gratis nici pentru elevi. Gândiţi-vă că o banală culegere poate să coste între 10 şi 30 de lei.”

Ce facem cu rezultatele

Aşa cum am declarat încă de la începtul acestei campanii,nu ne-am propus să facem un studiu ştiinţific, ci doar să aflăm părerea cititorilor noştri. De aceea subscriem la părerea unei cititoare care a dorit să rămână anonimă: „Cele 10 probleme pe care le-aţi pus în discuţie în chestionarul dvs. sunt prea puţine pentru a ilustra amărăciunea elevilor şi a părinţilor legată de învăţământul românesc. În şcoală este prea multă corupţie,sunt prea mulţi bani de dat, se fac favoruri în funcţie de poziţia socială a părinţilor. Iar disciplina? E o amintire”. Dar chiar dacă nu am obţinut părerea fiecărui părinte şi a fiecărui profesor din România, ne-am putut face o idee. Învăţământul românesc nu va fi premiant anul acesta, dar, din fericire, nu rămâne nici corigent.Recente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg