Marea Piramidă din Giza. Misterul construirii ei a fost elucidat de arheologi

1 83987 original jpg jpeg

Modul în care au fost construite piramidele din Egipt a fost, mulţi ani, un mister şi motiv de speculaţii, însă este posibil ca arheologii să fi făcut o descoperire care să elucideze enigma piramidelor, scrie CNN.

Arheologii de la Universitatea din Liverpool şi de la Institutul Francez din Cairo pentru Arheologia Orientală au descoperit un sistem complex de rampe vechi de 4.500 de ani, la o carieră de alabastru, într-un deşert din Egipt. Cariera descoperită datează din perioada faraonului Khufu, care a construit Marea Piramidă din Giza.

Descoperirea sistemului de rampe le oferă oamenilor de ştiinţă informaţii preţioase despre logistica şi tehnologiile folosite la acea vreme, cu ajutorul cărora se presupune că a fost ridicată Marea Piramidă, una dintre cele Şapte Minuni ale Lumii.

image

Teoria folosirii unui sistem de rampe a mai fost avansată în trecut, însă cercetătorii cred acum că pietrele au fost înălţate pe rampă, cu ajutorul unor sănii din lemn, într-un unghi mult mai abrupt decât se credea iniţial.

„Cu ajutorul unei sănii erau cărate blocurile din piatră. Sania era ataşată de rampă cu ajutorul unor funii. Aşa au reuşit egiptenii antici să ridice pietrele la o înclinaţie foarte mare, de 20% sau mai mult”, a declarat Yannis Gourdon, de la Institutul Francez din Cairo pentru Arheologia Orientală.

image

Cercetătorii au ajuns la concluzia că pietrele uriaşe care au intrat în construcţia piramidelor au fost împinse, ci mai degrabă trase în sus cu ajutorul sistemului de rampe, care erau fixate în nişte găuri săpate în pâmănt.

Piramida din Giza are 139 de metri înălţime şi a fost construită în urmă cu aproximativ 4.500 de ani. Este cea mai mare din grupul de piramide din Giza, cea mai veche dintre cele şapte minuni ale lumii antice şi o renumită atracţie turistică.

image
image


Recente

ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg