Originea lui Batman. A existat cu adevărat? Camazotz, creatura cu trup de om şi cap de liliac

1 batman2 jpg jpeg

Liliecii sunt creaturi ameninţătoare în multe culturi. Sunt nocturne, ceea ne face să le asociem cu noaptea, iar noaptea se pot întâmpla multe grozăvii, chiar decese. Evident că reputaţia proastă vine şi de la o specie anume de lilieci, care sug sângele victimelor lor. Liliacul-vampir are denumirea oficială Desmodus Rotundus. El să fi fost sursa de inspiraţie pentru Camazotz, monstrul cu trup de om şi chip de liliac?

Camazotz înseamnă „liliacul-moarte” în limba mayaşilor din Guatemala şi provine din mitologia mesoamericană, în care apărea ca o creatură periculoasă. Întreaga sa poveste a început în Oaxaca, Mexic, apoi legenda Zeului-liliac a cucerit triburile mayaşe, devenind parte din folclorul lor.

În cultura mayaşă, Camazotz este asociat cu moartea. Era o creatură monstruoasă care locuia în peştera denumită Casa liliecilor, conform celor scrise în Popol Vuh, un text mayaş antic. Mulţi sunt de părere că acest Camazotz este un personaj inspirat din liliacul-vampir obişnuit, însă există alţii care susţin că provine dintr-un liliac-vampir imens care a dispărut de pe suprafaţa pământului cândva în Era Glaciară sau imediat după această perioadă, în urmă cu vreo 10.000 de ani.

În Popol Vuh, acel text mitologic antic al mayaşilor pe care l-am menţionat anterior, Zotzilaha se numea peştera în care locuia Camazotz, acest monstru cu trup de om şi cap de liliac care îşi ataca victimele la gât şi le decapita apoi. Tot Popol Vuh susţine faptul că astfel de creatură l-a omorât pe eroul mayaş Hanahpu.

În America de Sud şi America Centrală, există mulţi demoni care seamănă cu liliecii. În Peru sau Chile, îl au pe Chonchon, creat de un vrăjitor care a făcut o magie şi a dat naştere unei creaturi care a dezvoltat aripi în locul urechilor.

Astfel de legende i-au determinat pe arheologi să susţină că aceşti monştri provin din animale reale – cum ar fi liliacul-vampir. Acesta ar fi preferat din cauza faptului că este spectaculos, având în vedere victimele pe care le face. La fel de bine, e posibil să fie vorba despre un liliac gigant, care trăia în Era Glariară şi care poate să mai existe şi-n ziua de astăzi.

În 1988, o fosilă a unui liliac-vampir a fost descoperită în Mongas, din Venezuela. Liliacul respectiv era mult mai mare decât liliacul obişnuit. Apoi s-au descoperit şi alte rămăşiţe ale altor lilieci imenşi în Yucatan, Belize, nordul Braziliei şi Argentina.

În anii 1950, un cuplu de brazilieni a susţinut că a întâlnit o creatură care semăna cu un liliac. Un incident asemănător s-a petrecut în 1975, când mai multe animale fuseseră mutilate în Puerto Rico şi un fermier a mărturisit că fusese atacat, în mod repetat, de nişte vieţuitoare înaripate.

Nu există dovezi certe care se ateste că această creatură mai există încă în lume, însă fosilele dovedesc că acest liliac-vampir a coexistat cu oamenii timp de mii de ani, lucru care a dat naştere legendelor existente în America de Sud şi cea Centrală. Însă Camazotz nu e decât un personaj din mitologia mexicană şi nimic mai mult.

Foto - ShutterstockRecente

vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg