Originea lui Batman. A existat cu adevărat? Camazotz, creatura cu trup de om şi cap de liliac

1 batman2 jpg jpeg

Liliecii sunt creaturi ameninţătoare în multe culturi. Sunt nocturne, ceea ne face să le asociem cu noaptea, iar noaptea se pot întâmpla multe grozăvii, chiar decese. Evident că reputaţia proastă vine şi de la o specie anume de lilieci, care sug sângele victimelor lor. Liliacul-vampir are denumirea oficială Desmodus Rotundus. El să fi fost sursa de inspiraţie pentru Camazotz, monstrul cu trup de om şi chip de liliac?

Camazotz înseamnă „liliacul-moarte” în limba mayaşilor din Guatemala şi provine din mitologia mesoamericană, în care apărea ca o creatură periculoasă. Întreaga sa poveste a început în Oaxaca, Mexic, apoi legenda Zeului-liliac a cucerit triburile mayaşe, devenind parte din folclorul lor.

În cultura mayaşă, Camazotz este asociat cu moartea. Era o creatură monstruoasă care locuia în peştera denumită Casa liliecilor, conform celor scrise în Popol Vuh, un text mayaş antic. Mulţi sunt de părere că acest Camazotz este un personaj inspirat din liliacul-vampir obişnuit, însă există alţii care susţin că provine dintr-un liliac-vampir imens care a dispărut de pe suprafaţa pământului cândva în Era Glaciară sau imediat după această perioadă, în urmă cu vreo 10.000 de ani.

În Popol Vuh, acel text mitologic antic al mayaşilor pe care l-am menţionat anterior, Zotzilaha se numea peştera în care locuia Camazotz, acest monstru cu trup de om şi cap de liliac care îşi ataca victimele la gât şi le decapita apoi. Tot Popol Vuh susţine faptul că astfel de creatură l-a omorât pe eroul mayaş Hanahpu.

În America de Sud şi America Centrală, există mulţi demoni care seamănă cu liliecii. În Peru sau Chile, îl au pe Chonchon, creat de un vrăjitor care a făcut o magie şi a dat naştere unei creaturi care a dezvoltat aripi în locul urechilor.

Astfel de legende i-au determinat pe arheologi să susţină că aceşti monştri provin din animale reale – cum ar fi liliacul-vampir. Acesta ar fi preferat din cauza faptului că este spectaculos, având în vedere victimele pe care le face. La fel de bine, e posibil să fie vorba despre un liliac gigant, care trăia în Era Glariară şi care poate să mai existe şi-n ziua de astăzi.

În 1988, o fosilă a unui liliac-vampir a fost descoperită în Mongas, din Venezuela. Liliacul respectiv era mult mai mare decât liliacul obişnuit. Apoi s-au descoperit şi alte rămăşiţe ale altor lilieci imenşi în Yucatan, Belize, nordul Braziliei şi Argentina.

În anii 1950, un cuplu de brazilieni a susţinut că a întâlnit o creatură care semăna cu un liliac. Un incident asemănător s-a petrecut în 1975, când mai multe animale fuseseră mutilate în Puerto Rico şi un fermier a mărturisit că fusese atacat, în mod repetat, de nişte vieţuitoare înaripate.

Nu există dovezi certe care se ateste că această creatură mai există încă în lume, însă fosilele dovedesc că acest liliac-vampir a coexistat cu oamenii timp de mii de ani, lucru care a dat naştere legendelor existente în America de Sud şi cea Centrală. Însă Camazotz nu e decât un personaj din mitologia mexicană şi nimic mai mult.

Foto - ShutterstockRecente

Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry  Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg