Povestea celui mai prolific hoţ de artă. A furat obiecte de 1,5 miliarde de dolari

3 stephane jpg jpeg

Publicul iubeşte poveştile palpitante cu jafuri de milioane de dolari, iar Hollywoodul oferă publicului ceea ce vrea, de la celebra peliculă clasică „How to Steal a Million/Cum să furi un milion“, cu Audrey Hepburn, până la seria „Oceanʼs Eleven/Twelve/Thirteen“. Stéphane Breitweiser, un hoţ francez notoriu, are o poveste de viaţă care eclipsează orice ficţiune de la Hollywood.

În 1994, în timp ce vizita un muzeu din provincia Alsacia (Franţa), Breitweiser a văzut un pistol vechi, care l-a captivat. La vârsta de 22 de ani, Breitweiser se considera un iubitor al artei. În timp ce iubita sa, Anne-Catherine Kleinklaus, supraveghea sala, Breitweiser a deschis vitrina şi a luat pistolul. Fără nici un sistem de securitate şi fără paznici prin preajmă, cei doi au plecat nestingheriţi. A fost primul furt dintr-o lungă serie care l-a făcut pe francez cel mai prolific hoţ de artă din lume.

Potrivit The New York Times, Breitweiser a adunat o colecţie de artă pe care experţii au evaluat-o 1,5 miliarde de dolari. Printre obiectele furate se numărau monede rare, bijuterii scumpe şi picturi de Corneille de Lyon, Lucas Cranach cel Bătrân şi Pieter Brueghel cel Tânăr.

Bijuterii aruncate la canal

În total, Stéphane Breitweiser a furat 60 de picturi şi multe obiecte rare. În noiembrie 2001, a fost reţinut de autorităţi, pe când părăsea un muzeu din Lucerna, Elveţia. Acuzat de furtul unei trompete din secolul al XIV-lea, Breitweiser s-a întors la muzeu pentru a îndepărta orice amprente pe care le-ar fi putut lăsa atunci când a sustras obiectul şi astfel a fost prins.

După arestarea sa din 2001, Stéphane Breitwieser a mărturisit peste 250 de furturi din muzee, galerii de artă şi case de licitaţii. El şi-a câştigat existenţa prin vânzarea obiectelor furate pe piaţa neagră, dar, în acelaşi timp, adunase propria colecţie de artă.

Când a aflat că fiul ei a fost arestat, mama lui Stéphane Breitweiser, Mireille Stengel, a trecut la fapte. Împreună cu iubita acestuia, Anne-Catherine Kleinklaus, au început să distrugă numeroase opere de artă, pentru ca poliţia să nu găsească dovezi. Au fost arse zeci de tablouri, iar monede şi bijuterii au fost aruncate la canal.

Pentru furt şi distrugere, Stéphane Breitweiser a fost condamnat la 26 de luni de închisoare; mama sa, Mireille, a primit o pedeapsă de 18 luni, iar iubita lui doar şase luni. Breitweiser a fost eliberat în 2006, dar a recidivat.