Protocolul foştilor preşedinţi americani după încheierea mandatului. De ce nu-şi pot cumpăra singuri telefon?

1 ei buni jpg jpeg

După ce părăseşti Casa Albă, la încheierea mandatului prezidenţial, pensionarea nu va fi deloc una obişnuită. Foştii preşedinţi americani trebuie să urmeze nişte proceduri standard şi să respecte nişte reguli care le aduc beneficii, dar îi şi limitează din anumite puncte de vedere.

Înainte de 1958, când Congresul american a emis Actul Foştilor Preşedinţi, cei care fuseseră la cârma ţării aveau libertatea de a-şi alege activitatea preferată pe care să o practice şi viaţa pe care şi-o doreau. George Washington s-a apucat de produs whiskey, William Howard Taft a început să lucreze pentru Înalta Curte de Justiţie, iar Theodore Roosevelt s-a îndreptat spre literatură.

Libertatea foştilor preşedinţi s-a limitat semnificativ după punerea în vigoare a Actul Foştilor Preşedinţi, care le permite acestora câteva privilegii, dar îi şi obligă la respectarea unui protocol pe alocuri surprinzător.

Printre beneficii se numără păstrarea unui număr restrâns de angajaţi la dispoziţia ta. Dacă, în timpul mandatului, preşedintele se poate baza, la orice oră din zi sau din noapte, pe 400 de oameni şi un buget de 40 de milioane de dolari pentru a-i plăti pentru serviciile lor, după ieşirea din funcţie acesta primeşte 96.000 de dolari pe an pentru a plăti pe cineva care să-i administreze activităţile. Care sunt limătările la care sunt supuşi foştii preşedinţi americani?

Nu conduci pe străzile publice

În timpul mandatului, preşedintele călătoreşte în automobile blindate pe străzile publice, şi, nici după ce-şi încheie serviciul public, n-are voie să se urce singur la volan şi să se deplaseze, pe străzile publice, după bunul plac. Ce alternativă are? Să apeleze la Serviciul Secret ca să-l ducă unde are treabă, aceştia fiind instruiţi să gestioneze orice situaţie imprevizibilă şi cu potenţial periculos.

În 2017, George W. Bush a recunoscut că nu mai condusese pe un drum public de 25 de ani.

Informări zilnice despre securitate

Când conduce Statele Unite, preşedintele este informat constant de Serviciile Secrete cu privire la orice situaţie naţională şi internaţională. Din politeţe şi respect pentru un fost preşedinte, acesta poate primi în continuare un rezumat zilnic cu informaţii confidenţiale, însă cu o singură condiţie – ca preşedintele în funcţie să aprobe acest lucru.

Munceşti dacă vrei asigurare de sănătate

Surprinzător sau nu, fostul preşedinte american nu primeşte automat asigurare medicală pe viaţă. Acest beneficiu se acordă numai dacă a petrecut cel puţin cinci ani ca angajat federal. Asta înseamnă că cei care au avut un singur mandat şi nicio altă experienţă anterioară ca angajat federal îşi va achita singur facturile medicale odată ce părăseşte Casa Albă. Inclusiv Donald Trump.

Nu mergi singur nicăieri

Cum era şi de aşteptat, foştii comandaţi supremi ai Statelor Unite beneficiază, şi după ce-şi încheie mandatul, de pază şi protecţie. Însă acest lucru înseamnă că are o libertare restrânsă, evident. Adică nu poate merge niciodată nicăieri singur. Evident că fostul preşedinte poate cere să nu mai beneficieze de paza şi protecţia Serviciilor Secrete, însă, când va face asta, trebuie să-şi dea seamna de riscurile implicate. Oricine îl poate ataca oricând şi nimeni nu-l va proteja atunci.

Nu-ţi cumperi singur telefon mobil

Spre deosebire de preşedintele în funcţie, foştii şefi de stat nu trebuie să-şi mai facă griji că orice convorbire de-a lor va fi înregistrată, ascultată şi eventual făcută public. Însă nici după ce şi-au încheiat mandatul nu pot sta liniştiţi complet cu privire la acest aspect. Există câteva reguli privind comunicarea chiar şi la pensie.

Serviciul Secret trebuie să aprobe în continuare orice dispozitiv electronic de comunicare folosit de un fost preşedinte, inclusiv telefonul său mobil personal. Aşadar nu se pune problema ca un fost şef de stat să meargă să-şi cumpere singur ultimul tip de telefon mobil. El trebuie să-i informeze pe cei de la Securitate şi abia după ce primeşte aprobarea lor, să poată beneficia de dispozitivul cu pricina.

Foto - Shutterstock



Recente

shutterstock 1442475113 jpg
5 nicole kidman shutterstock 1038854833 jpg jpeg
3 zodii ai caror nativi isi gasesc scopul in viata pe 22 octombrie  Sursa foto shutterstock 2325199857 jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Eva Mendes  sursa   Shutterstock jpg
422084653 967484971406469 662969920043316211 n jpg
shutterstock 475653883 jpg
Pamela Anderson  foto   Shutterstock jpg
femeie  foto   Shutterstock jpg
George Michael  foto   Shutterstock jpg
soții Beckham  foto   Instagram jpg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2353299337 jpg
Liam Diddy jpg
shutterstock 2464171741 jpg
Târgul Vrăjitoarelor OCC jpeg
V2 (1) png
P  Diddy  foto   Shutterstock jpg
Francesca Eastwood  foto   Shutterstock jpg