Steaua din Betleem, din nou pe cer în săptămâna de Crăciun. Când o vei putea vedea cu ochiul liber?

2 shutterstock 1864983205 jpg jpeg

Fenomenul numit şi Marea conjuncţie, presupune ca două planete, Jupiter şi Saturn, să apară mai aproape unul de celălalt pe cerul nopţii de 21 decembrie. Potrivit astronomilor, acestea nu au mai fost atât de aproape în ultimii 800 de ani. Pe cer, planetele vor apărea ca una singură, în partea de jos a orizontului, ceea ce va aminti de un fenomen asemănător petrecut în preajma Naşterii Domnului.

Fenomenul numit şi Marea conjuncţie, prsupune ca două planete, Jupiter şi Saturn, să apară mai aproape unul de celălalt pe cerul nopţii de 21 decembrie. Potrivit astronomilor, acestea nu au mai fost atât de aproape în ultimii 800 de ani. Pe cer, planetele vor apărea ca una singură, în partea de jos a orizontului.

Cele două mari planete din sistemul solar, Jupiter şi Saturn, ambele nişte uriaşi gazoşi, s-au apropiat treptat unul de celălalt de la începutul verii şi se vor vedea aproape ca o planetă dublă pe 21 decembrie când va avea loc şi solstiţiul de iarnă. Fenomenul este cunoscut sub numele de marea conjuncţie. Astronomul german, Johannes Kepler, scria în anul 1614, că el credea că „steaua Betleemului” din povestea Naşterii Domnului ar fi putut fi de fapt o aliniere a planetelor Jupiter şi Saturn. Alţii au fost de părere că cei trei magi ar fi putut urmări ceea ce se numeşte astăzi o triplă conjuncţie a lui Jupiter, Saturn şi Venus. Dacă ai un telescop, pe 21 decembrie, nu vei vedea doar planetele Jupiter şi Saturn aliniate, ci şi unadintre cele mai mari Luni.

De ce este atât de rar acest fenomen

Alinierile dintre aceste două planete sunt destul de rare şi apar o dată la fiecare 20 de ani, după cum indică astronomii. Totuşi, această conjuncţie este ceva excepţional din cauza alinierii aproape perfecte a celor două planete, fenomen care le face să pară o singură planetă. Cel mai aproape au fost în data de 4 martie 1226, când a avut loc o aliniere mai strânsă între aceste Jupiter şi Saturn.

În realitate, cele două planete se vor afla la distanţă de milioane de kilometri. Jupiter se găseşte la aproximativ 5UA de Pământ (UA reprezentând unitate astronomică de circa 149.597.870 de kilometri), iar Saturn este la 10UA de Pământ. Totuşi, acestea apar împreună din cauza diferenţelor existente în orbita lor.

Steaua din Betleem sau Steaua Crăciunului, o aliniere a planetelor Jupiter, Venus şi Saturn

Tot o posibilă mare conjuncţie este posibil să fi dus la apariţia Stelei de la Betleem care i-a condus pe cei trei magi la pruncul Iisus abia născut. Evanghelia îi descrie pe vizitatori ca „magi”, dar poate fi şi un termen folosit pentru a desemna astronomii sau astrologii vremii aceleia.

Celebrul astronom german, Kepler, credea că această stea ar fi putut fi o triplă aliniere a planetelor Jupiter, Saturn şi Venus. Alte teorii indică o explozie de supernovă care ar fi putut lumina cerul pentru o perioadă scurtă sau chiar o cometă. Astronomii antici chinezi şi coreeni au scris despre prezenţa unui obiect strălucitor care ar fi putut fi o cometă sau o supernovă în jurul anului 5 î.Hr. care a fost văzută mai mult de 70 de zile.

Marea conjuncţie se va vedea cu ochiul liber

Fenomenul poate fi admirat de oriunde pe Pământ, dar cel mai bine se observă imediat după apusul Soarelui. De pildă, la Bucureşti, Soarele urmează să apună la ora 16.49, deci după ora 17.00 şi până la ora 19.00, va putea fi văzută cu ochiul liber alinierea celor două planete. Potrivit Astro-urseanu.ro, websiteul Observatorului astronomic Amiral Vasile Urseanu, următorul eveniment de acest tip este preconizat să aibă loc pe 15 martie 2080, iar atunci va putea fi observat cu puţin înainte de răsăritul Soarelui. După aceea, abia după anul 2400 se va mai petrece un fenoment asemănător, deci să profităm de ocazie şi să ne bucurăm de el!

FOTO: ShutterstockRecente

Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg