Ziua păcălelilor: liber la farse!

1 73993 original jpg jpeg

Faci parte din categoria păcăliţilor sau obişnuieşti ca în fiecare an, de 1 aprilie, să faci glumiţe pe seama celor din jur? Începutul lui Prier – denumirea populară a lunii în care înfloresc pomii -  este un prilej de amuzament în întreaga lume.

Danezii şi suedezii sărbătoresc ziua păcălelilor pe 1 mai, iar columbienii,peruanii şi mexicanii pe 28 decembrie, zi cunoscută sub numele „ dia de los inocentes“ („ziua celor naivi“).

Superstiţii şi ghinioane

Istoricii români menţionează că, în România, această zi plină de haz este sărbătorită de abia din secolul al XIX-lea. Se crede că şotiile ar fi bine să fie puse la cale până la ora prânzului, pentru că, dacă se fac mai târziu, ar purta ghinion celui care le face. Tot la început de aprilie, tradiţia spune că, dacă te păcăleşte o fată frumoasă, va trebui să o iei de soţie – sau, dacă nu te încumeţi, să ţi-o faci măcar iubită. În popor circulă vorba că, dacă eşti bărbat, nu este bine să te căsătoreşti pe 1 aprilie, pentru că mireasa va conduce în casă şi astfel vei fi sub papucul ei.

Originile unei vechi sărbători

Totuşi, cum a ajuns 1 aprilie să fie adoptat de atâtea culturi? Părerile diferă: unii leagă ziua de sărbătoarea succesiunii anotimpurilor (în Evul Mediu, se considera că primăvara începe în aprilie), alţii de sfârşitul postului Paştelui (peştele fiind simbolul creştinătăţii). Se mai consideră că ziua păcălelilor are legătură cu reforma calendaristică din secolul al XVI-lea. În Evul Mediu, Anul Nou era sărbătorit, conform calendarului iulian, la date diferite: fie pe 25 decembrie, fie pe 1 sau pe 25 martie. În Franţa, spre exemplu, noul an începea de Buna Vestire, pe 25 martie, dar sărbătorile ţineau adesea până pe 1 aprilie. În secolul al XVI-lea, prin edict regal, s-a decis ca anul nou să înceapă pe 1 ianuarie – iar Papa Grigore al XIII-lea a extins această măsură în toate ţările creştine, odată cu adoptarea calendarului gregorian. Conform legendei, mulţi au avut dificultăţi în a se adapta la noul calendar, continuând să sărbătorească trecerea la noul an la început de aprilie. Astfel, nostalgicii au devenit ţinta bătăii de joc şi a farselor. Istoricii sunt de părere însă că prima zi de aprilie are de fapt origini mult mai vechi, păgâne, fiind emanaţia unor rituri uitate de fertilitate.

„Peşte de aprilie“

În Franţa, farsa cea mai obişnuită e următoarea: copiii, dar şi cei mari, lipesc altora, pe spate, hârtii desenate cu un peştişor. Când gluma e descoperită, făptuitorii strigă în gura mare „Poisson d’avril!“ („Peşte de aprilie“).  Deşi englezii au trecut la calendarul gregorian de-abia în 1752,această tradiţie a celebrării „zilei păcălelii“ numită „April Fool's Day“ (Ziua nebunilor de aprilie) era deja de ceva timp împământenită la ei. Normal, oricine vrea să adopte o sărbătoare care provoacă tone de râs... Astăzi, persoana păcălită este strigată „noddy“ şi în urma farsei e musai să poarte o coadă care se ataşează după caz, fustei sau pantalonului.

Copacul cu spaghete uriaşe

În anul 1957, jurnaliştii de la BBC au dat o ştire despre un copac în care cresc nu fructe, ci spaghete. Mulţi chiar au crezut falsa informaţie şi au început să sune la redacţie. Evident, nimic nu era adevărat, totul fiind o farsă ingenioasă pusă la cale de bine cunoscutul canal de televiziune englez. Tot jurnaliştii englezi au avut ideea de a da pe post, de 1 aprilie, un documentar în care erau prezentaţi nişte pinguini, care, culmea, reuşeau să îşi ia zborul.

De la Hilaria la Holi

Potrivit istoricilor, o sărbătoare a râsului ar fi existat şi în Antichitate. Romanii celebrau pe 25 martie Hilaria, când era amintită învierea zeului frigian Attis. Cu acea ocazie, oamenii se deghizau şi se distrau de minune. O zi similară se sărbătoreşte în India şi se numeşte Holi. Este un festival plin de viaţă, de bucurie şi culoare şi se ţine, de regulă, la sfârşitul lui februarie sau începutul lui martie, când e lună plină. Localnicii ies pe străzi şi împroaşcă trecătorii cu apă sau cu prafuri colorate.

Ştiai că...

...în anumite zone din India şi Iran, ziua păcălelilor se numeşte „Sizdah Bedar“?  Se celebrează pe 21 martie.

...americanii puşi pe şotii găsesc o victimă şi îi leagă şireturile sau înlocuiesc zahărul cu sarea?

... în Franţa, la începutul secolului XX, oamenii îţi trimiteau cărţi poştale de 1 aprilie? Vederile erau toate ilustrate cu peştişori şi erau bogat decorate. Recente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg