Elena Lupescu, de la amantă la soţie. Cum o descria Carol al II-lea, care a renunţat la tron pentru ea

1 646x404 jpg jpeg

„Eu sunt femeia cu părul roşu care-l iubeşte cu patimă pe Carol“. Astfel s-a descris Elena Lupescu, cea care va deveni şi soţie a regelui Carol al II-lea al României.

Poate cea mai cunoscută amantă regală din istoria românilor a fost Elena Lupescu. „Este esenţa vieţii mele, este talismanul cel divin şi în clipele de greutăţi este refugiul meu suprem. Această dragoste este aşa încât nici nu pot concepe viaţa fără ea. Am o nevoie imperioasă de ea, clipă după clipă. Îmi este indispensabilă. E carne din carnea mea. Femeia asta îmi aduce o bucurie infinită”, spunea Carol al II-lea despre Elena Lupescu, femeia pentru care a renunţat la tronul României.

Cum s-au întâlnit

Într-un raport al Direcţiei Generale a Poliţiei, de pe 29 iunie 1935, se arată că Elena Lupescu era fiica farmacistului ieşean Nicolae Lupescu. Despre acesta se spunea că era evreu creştinat şi că iniţial se numea Nuham Grunberg. În „Memoriile“ Elenei Lupescu, aceasta dezmite şi spune că este jumătate româncă, jumătate rusoaică născută la Bucureşti. Conform memoriilor, tatăl ei a fost chimist. Se pare că s-a născut în 1902. Atunci când l-a cunoscut pe Carol al II lea, Elena Lupescu era căsătorită cu ofiţerul Tâmpeanu, de care va divorţa ulterior. În acelaşi timp, Carol al II lea era căsătorit cu prinţesa Elena.

Există mai multe variante ale primei întâlniri. Confom unor variante, s-ar fi cunoscut pe 4 februarie 1925, la cinematograful Fundaţiei Culturale Regale, la un film. După alte variante s-au cunoscut la o cursă de maşini la care participa şi Carol. Elena Lupescu i-ar fi aruncat un buchet de flori pe maşină, ia el s-a îndrăgostit de femeia cu păr roşcat şi piele albă. Cert este că monarhul a abandonat totul în braţele Elenei Lupescu. S-a afişat oriunde cu aceasta, amanta regală devenind lidera camarilei şi având o influenţă uriaşă asupra deciziilor luate mai târziu de monarh. Fiindcă nimeni nu era de acord cu relaţia sa cu Elena Lupescu, Carol al II lea, îndrăgostit, renunţă inclusiv la tron în 1925, pleacă împreună în exil şi o lasă pe soţia sa Elena a Greciei cu fiul său Mihai în ţară.   

”Din cauza Elenei Lupescu, care a fost un fel de piază-rea pentru ţară, Carol al II-lea a renunţat la tot, inclusiv la tronul ţării, doar pentru a rămâne cu ea. Din 1925, ea a devenit amanta prinţului Carol, cu care fuge din ţară. Peste câţiva ani însă, în 1930, prinţul Carol a fost încoronat ca regele Carol al II-lea al României. Cât timp a fost rege, Elena Lupescu i-a influenţat aproape orice decizie politică. Deşi nu ţinea în mod neapărat să apară în presa vremii, conştientă fiind că nu se bucura de o imagine prea bună şi că ar fi afectat-o pe cea a iubitului ei, Magda Lupescu a ales să conducă din spate totul, sens în care se şi înconjurase de o camarilă de generali de armată şi afacerişti, oameni care se gândeau doar la cum să facă bani”, preciza pentru Adevarul.ro, profesorul Ion Ivaşcu. După ce Carol al II-lea a abdicat în 1940, Elena Lupescu l-a însoţit din nou în exil. În 1947, Carol, se căsătoreşte cu ea şi se mută la Estoril, în Portugalia. Va rămâne alături de Elena Lupescu până la sfârşitul vieţii.

Foto: WikipediaRecente

Printul Charles si Printesa Diana (sursa FOTO profimedia)
Jennifer Aniston sursa  Shutterstock jpg
Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg