Epava Titanicului va putea fi vizitată înainte să dispară cu totul. Cine o va vedea în anul 2021?

4 epava titanic jpg jpeg

Chiar dacă Titanicul s-a scufundat acum 109 ani, de 15 ani încoace, de când a început să fie explorată epava sa, a mai fost văzut de circa 200 de persoane. De anul viitor, este posibil să fie deschis vizitatorilor cu dare de mână. O vizită ar putea costa şi 125 000 de dolari.

Celebrul vas s-a scufundat după ce a lovit un aisberg în timpul primei sale ieşiri în larg când se îndrepta din Southampton, Marea Britanie, către New York, în anul 1912. O companie de explorare civilă numită OceanGate Expeditions, care organizează expediţii pe Titanic şi în jurul Statelor Unite ale Americii, a dorit să sublinieze că o vizită la faimoasa epavă este mai mult o misiune decât o croazieră de lux, pentru că aceia care vor vrea să vadă Titanicul se vor alătura expediţiilor lor din anul 2021. Vizitatorii vor fi numiţi „specialişti în misiune‟ şi vor fi consideraţi oameni de ştiinţă, deoarece vor avea instrucţiuni la fiecare scufundare cu privire la ceea ce ar trebui să facă sau să caute.

Epava ar putea dispărea până în 2030

Scopul principal al seriei de expediţii din 2021 va fi obţinerea de suficiente date despre epavă, sub formă de fotografii, videoclipuri, scanări laser şi sonar, pentru a crea un model 3D captivant al epavei care începe să dispară treptat. Experţii misiunii intenţioneză să evalueze starea epavei şi ritmul de descompunere. Oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea dispărea până în anul 2030 din cauza curenţilor din adâncime, a coroziunii sării şi a bacteriilor care consumă metalul. Deoarece epava şi resturile ei se întind pe o suprafaţă vastă, documentarea va cere să fie făcute mai multe expediţii în următorii ani.

Vizitatorii vor urca într-un submarin creat de NASA

Cei care se înscriu pentru una dintre misiunile de 9 zile vor trece mai întâi printr-un interviu şi vor face scufundări de test timp de 1-2 zile, în Seattle, pentru a vedea dacă sunt capabili şi din punct de vedere fizic să coboare până la epavă.

Odată acceptaţi, specialiştii misiunii vor urca pe o navă pentru o croazieră de 36 de ore până la epavă. Atunci vor fi instruiţi cu privire la operarea tehnologiei sonarului, utilizarea camerelor externe 4k, identificarea peştilor şi păstrarea înregistrărilor.

După ce vor ajunge în apropierea epavei, trei dintre specialiştii misiunii alături de un cercetător şi un pilot vor coborî către Titanic timp de două ore şi jumătate. Acolo vor putea sta până la 5 ore să exploreze epava. Submarinul cu care se ajunge la Titanic (vezi foto) a fost creat cu ajutorul NASA special pentru acest tip de expediţie şi este unul dintre cele mai bine pregătite submarine din lume din punct de vedere tehnologic.

Ce vor putea admira pe fundul oceanului

Organizatorii spun că persoanele care vor fi alese să meargă alături de ei vor avea ocazia nu doar să fie aproape de o epavă faimoasă, ci şi să vadă aproape 300 de specii de vietăţi marine precum şi obiecte personale ale celor care s-au aflat pe Titanic în anul 1912: ochelari, încălţăminte, îmbrăcăminte, jucării.

Peste 1 500 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma scufundării Titanicului, iar experţii intenţionează să trateze cât mai respectuos posibil locul în care aceştia îşi duc somnul de veci. Până la urmă, locul epavei este un imens mormânt.

În funcţie de evoluţia pandemiei actuale, în anul 2021 vor avea loc 6 călătorii, începând cu luna mai. Vor fi acceptaţi numai 9 specialişti în misiune şi sunt deja 36 de persoane care şi-au manifestat dorinţa de a vizita Titanicul.

FOTO: InstagramRecente

Printul Harry, Meghan Markle jpg
Art Safari Stars Edition JPG
Lionel Richie foto  Shutterstock jpg
sportivi de succes foto  Shutterstock jpg
familie jpg
Eddie Murphy foto  Instagram jpg
Ce l a ajutat pe Pierce Brosnan sa depaseasca pierderea primei sotii Sursa foto shutterstock 1093386590 jpg
De la debutul în seriale precum "Karaoğlan" și "Kampüsistan", până la primul său lungmetraj "Tunes from Spinach" în 2005, Urgancıoğlu a captivat publicul cu abilitățile sale actoricești remarcabile
Al Di Meola foto  Shutterstock jpg
Harry Potter jpg
Kanye West foto  Shutterstock jpg
Cher foto  Shutterstock jpg
aroganta jpg
WhatsApp Image 2023 09 22 at 15 24 02 jpeg
Melania Trump foto  Shutterstock jpg
caine jpg
Jennifer Aniston jpg
Jennifer Lopez foto  Instagram jpg
magneziu jpg
Lady Gaga foto  Shutterstock jpg