Adevărul Live. Klaus Iohannis: Justiţia nu trebuie să se transforme într-un spectacol mediatic

1 60883 original jpg jpeg

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit astăzi, 7 ianuarie, la Adevărul Live, despre priorităţile politice ale mandatului prezidenţial, despre cum are de gând să schimbe din temelii România şi ce relaţii va avea cu prim-ministrul Victor Ponta.

Principalele declaraţii:Dan Marinescu:Ieri aţi spus nişte lucruri la şedinţa CSM şi lumea le-a comentat. Aş vrea să le lămurim mai bine astăzi. De ce este important ca Procurorul General să fie membru CSAT?

Klaus Iohannis:Eu nu am spus că este important,ci că este o chestiune care ar trebui judecată. CSAT nu se ocupă numai de apărarea ţării,ci şi de securitatea naţională. Cred că dumneavoastră şi cei care ne urmăresc sunt de acord că lupta anticorupţie ţine de securitatea naţională,mai ales în această etapă. Sper să prindem zilele când sunt atât de puţini corupţi încât nu mai constituie o problemă de securitate naţională. In CSAT,este ministrul Transporturilor. Acum,chiar cred că lucrurile de care se ocupă procurorul general sunt la fel de relevante.

Liviu Iolu:Nu consideraţi că Procurorul General ar fi într-o calitate de subordonare?

Nu. Nu e vorba de amestecarea puterilor în stat,e vorba de colaborarea puterilor în stat. Trebuie să ieşim dintr-o paradigmă instaurată în mod nefericit. Multă lume crede că cele trei puteri în stat trebuie să se păzească reciproc. Mi se pare foarte normal să colaboreze toţi cei care pot să o facă pentru a rezolva problemele de securitate naţională.

Dan Marinescu:O altă idee a fost că Înalta Curte,Parchetul General,CSM,să aibă posibilitatea de a iniţia legi. De ce consideraţi că este important?

Nu am spus că este obligatoriu,că nu se poate altfel,dar mie mi se pare că este o chestiune care trebuie foarte bine judecată şi de cei din sistem,şi de constituţionalişti. Dacă în sistemul judiciar apare o discuţie că ar fi bine să se modifice o lege,atunci trebuie să se adreseze ministrului Justiţiei. Suntem în situaţia în care o putere în stat poate să se adreseze Parlamentului doar prin intermediul altei puteri. Având în vedere discuţiile pe care le-am purtat,am considerat că este bine să aduc în discuţie această chestiune şi cred că este foarte bine că ieri a fost dezbătută această temă,lucru care îmi arată că am venit cu teme care sunt importante.

Liviu Iolu:Era şi tema MCV. S-a spus că este prea devreme,inclusiv oameni din sistemul judiciar. De ce credeţi că este imperios necesar să ridicăm repede MCV?

Nu am spus că este imperios necesar să ridicăm repede sau acum. Au fost interpretări. MCV-ul a fost şi este util,a fost convenit,nu impus. Pe de altă parte,a fost inventat ca şi instrument pentru a ajuta România şi există obiective stabilite. Păi în momentul în care România a îndeplinit obiectivele,e clar că acest instrument devine caduc. La asta m-am referit. Eu vreau să devenim noi atât de buni încât acest instrument să nu mai fie necesar. Ce am propus eu şi ce îmi doresc este să lucrăm cu toţii ca să spună toată lumea că instrumentul nu mai este necesar. Eu am gândit această parte din discurs ca şi o încurajare pentru toată lumea de a lucra pentru a îndeplini aceste obiective,nu pentru a renunţa că nu ne place. Cred că aceste lucruri nu se obţin doar aşteptând să se întâmple. Trebuie să fim proactivi să facem modificările care sunt necesare,să alocăm banii necesari pentru îndeplinirea acestor măsuri,să combatem corupţia,să nu mai avem acel val imens de ordonanţe de urgenţă,multe alte lucruri care sunt cunoscute. Eu am spus că noi trebuie să ne facem temele,evaluarea să se facă obiectiv,în aşa fel încât,într-un termen rezonabil să fie România acolo. A fost un apel la muncă şi la îndeplinirea acestor obiective.

Dan Marinescu:A patra idee care a fost viu discutată a fost acea apariţie în presă a unor stenograme din dosare aflate în lucru. La ce v-aţi referit când aţi spus despre acele scurgeri de informaţii?

Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei,vrem să fie pedepsiţi cei răi. E legitim. Pe de altă parte,trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici,sunt şi dincolo. Vreau să atrag atenţia că nu trebuie să exagerăm,să ajungem la telejustiţie. Justiţia nu se face la televizor,nici în ziar. E clar şi sunt perfect de acord că oricine are dreptul la informare şi jurnalistul care are o informaţie e obligat să o dea,dar de la a muta evaluarea la televizor e cale lungă. Trebuie să avem criterii clare. Să ştim ce şi câte informaţii pot fi furnizate. Altfel,riscăm ca,dintr-un exces de informaţie,să apară impresia că un om este vinovat. Şi acela are dreptul la un tratament corect şi la imagine.

Dan Marinescu:Apariţia în presă nu a dăunat numai părţilor implicate,ci şi a anchetei. Au stricat şi ancheta procurorilor. Dosarele acestea merg în Parlament,unde se dezbate ridicarea imunităţii.

Justiţia nu trebuie să se ducă şi să se transforme într-un spectacol mediatic. Ştim bine că am avut astfel de situaţii,după care oamenii au fost declaraţi nevinovaţi. Să nu înţelegeţi că vreau să spun că nu avem dreptul la informaţii,dar şi aici trebuie să existe proceduri clare. Am vrut să trag un semnal de alarmă. Orice exagerare strică.

Dan Marinescu:V-aţi gândit la sancţiuni concrete?

Trebuie să avem o clasă politică suficient de matură încât fiecare politician să nu facă astfel de declaraţii fiindcă îi dăunează. CSM trebuie să reacţioneze imediat. Am avut chiar şi în campanie cazuri concrete,sancţionate de CSM. Aceste lucruri trebuie să meargă mai departe,în sensul că CSM trebuie să se exprime tranşant,iar clasa politică trebuie să privească aceste declaraţii ca pe nişte avertismente foarte serioase. Niciun politician nu trebuie să dorească să facă notă discordantă încălcând independenţa justiţiei.

Alte declaraţii oferite de preşedintele Klaus Iohannis găseşti pe adevărul.ro. Recente

Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg