Iată ce trebuie să ştii despre produsele light

1 65256 original jpg jpeg

Când ţii o cură de slăbire, indicat este să alegi alimente light, care nu conţin calorii, zahăr şi grăsimi. Cât adevăr există în reclamele care promit produse delicioase, fără să te îngraşe?

Produsele dietetice abundă piaţa comercială şi apar noi şi noi alimente şi băuturi care nu doar ca te ajută să slăbeşti,mai sunt şi delicioase. Ce înseamnă produse light şi de ce trebuie să ne ferim cât putem de ele,află mai jos.

Produsele cu „0% grăsimi“,„0% zahăr“,„0% calorii“,cunoscute generic şi ca produse light,nu înseamnă că le consumi la discreţie şi nu te vei îngrăşa.

S-a dovedit ştiinţific exact contrariul:deşi sunt recomandate în dietă,pot aduce kilograme în plus. Culmea,produsul cu „0% grăsimi“ are adaos mai mare de zahăr ori invers.

N-au zahăr,dar au mai multe calorii

În alimentele light,zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali,gen aspartam (E 951),iar grăsimile animale sunt înlocuite cu cele artificiale cu 0 calorii.Light înseamnă că din unele alimente este înlocuit zahărul,din altele grăsimile.

De exemplu,un iaurt fructat cu 0 grăsimi,de numai 125 g,îţi vine să crezi că poate aduce mai multe calorii decât unul cu 2,8% grăsimi?De vină sunt fructele,­care măresc numărul glucidelor (zahărului).

Băuturile răcoritoare cu 0 calorii pot îngrăşa

În cazul sucurilor fără calorii,lucrurile stau altfel. Când suntem la dietă,bem numai sucuri lightşi ne întrebăm de ce nu dăm niciun gram jos. Cercetătorii americani de la Universitatea Purdue au studiat acest efect. Ce-au descoperit ne explică Susan Swithers,coordonatoarea studiului:

Gustul alertează corect corpul,care se aşteaptă să primească mai multe calorii,dar când aceste calorii sunt absente,sistemul devine ineficient. Alimente care doar imită gustul,dar nu oferă şi caloriile implicite,perturbă,în cele din urmă,organismul.

Din moment ce în corp nu se instalează senzaţia de saţietate,dată de calorii,şi nici nu se activează procesul de ardere a caloriilor,tindem să mâncăm sau să bem mai mult.

Ape colorate cu E-uri

Sucurile light au zaharină,aspartam sau chiar sucraloză (E 955,de 600 mai dulce decât zahărul). Aroma lor este dată de potenţiatorii de aromă,caramel (E 150-colorant artificial,care conferă culoarea brună),cafeină.

Cu atât de multe E-uri,poate fi o băutură răcoritoare light sănătoasă pentru organism? Cu siguranţă,varianta light nu ­este mai sănătoasă decât cea clasică. E energizantă,are edulcoranţi şi neurostimulatori,care sunt dăunători dacă băutura este consumată în cantităţi mari.