Nu rata o expoziţie inedită Leonardo da Vinci!

1 54711 original jpg jpeg

În perioada 19 august – 29 septembrie, un mare centru comercial din Bucureşti prezintă o expoziţie unică în România, dedicată personalităţii de geniu şi operei maestrului Leonardo da Vinci.

Ea explorează legendele şi miturile care învăluie viaţa artistului şi subliniază influenţa pe care o are moştenirea lui asupra omului modern şi a felului în care acesta îşi desfăşoară azi viaţa.

Ştiai că Leonardo da Vinci era dislexic? Dar că era ambidextru? El era capabil să scrie cu o mână şi să deseneze cu cealaltă,în sensuri diferite,în acelaşi timp. De asemenea,este un lucru binecunoscut că multe dintre picturile lui conţin coduri ascunse,care nu pot fi observate cu ochiul liber. O parte a acestor coduri s-ar afla înscrise în ochii celebrei Mona Lisa,conform ultimelor descoperiri.

Poţi încerca să le descoperi chiar tu,într-o expoziţie unică în România,dedicată personalităţii de geniu şi operei maestrului Leonardo da Vinci,care va avea loc la Sun Plaza până la 29 septembrie. Centrul comercial din sudul Bucureştiului va deveni,pentru mai mult de o lună de zile,spaţiu de expunere pentru aproape 30 de picturi,reproduse la dimensiunile originale,realizate de faimosul pictor,arhitect,sculptor,muzician,poet,chimist,anatomist,fizician,literat şi inginer renascentist şi pentru cele peste 40 de maşinării care au deschis noi orizonturi în domenii cheie precum mecanică,hidraulică,zbor şi arta războiului.

Printre picturile expuse se regăsesc „Cina cea de Taină” (1495-1498) şi „Mona Lisa” (cca. 1503-1506),două dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii şi cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo,„Adoraţia Magilor” (1481),tablou rămas neterminat din cauza unor condiţii financiare impuse lui Leonardo de călugării de la mânăstirea San Donato a Scopeto,aceştia fiind cei care au comandat lucrarea,„Fecioara între stânci” (1483–1486),prima versiune şi cea de-a doua,vehiculându-se că există şi o a treia,sau „Madona cu garoafa” (1478-1480),operă creată de Leonardo când avea nici 20 de ani.

Maşinăriile tridimensionale prezentate în cadrul expoziţiei sunt reproduceri fidele care urmăresc schiţele originale din Codexuri,caietele în care Leonardo îşi însemna toate descoperirile şi ideile şi care îl însoţeau în permanenţă. Cele mai multe dintre instalaţii sunt interactive,dând posibilitatea vizitatorului de a cerceta îndeaproape ideile revoluţionare ale celui ce avea să-şi pună pentru totdeauna amprenta asupra existenţei umane.

Multe dintre invenţiile desenate de acesta n-au putut fi puse în practică la vremea la care au fost închipuite din lipsa materialelor şi a tehnologiilor de producţie necesare.

Leonardo da Vinci a fost mânat de o dorinţă nemărginită de cunoaştere care l-a ghidat de-a lungul vieţii şi i-a modelat felul de a fi. Un perfecţionist înnăscut,inventatorul considera văzul ca fiind principala cale de cunoaştere reală şi completă a fenomenelor înconjurătoare. Marea temă a studiilor sale este „saper vedere” (a şti să vezi,în limba intaliană),de aici decurgând natural faptul că şi-a folosit creativitatea şi inventivitatea în domeniile care foloseau în special reprezentarea grafică-pictura,sculptura,arhitectura,ingineria-lăsând posterităţii nenumărate schiţe şi desene.

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale,precum maşina,submarinul,bicicleta,costumul de scafandru,scara rulantă,cricul,arcul,elicopterul,planorul,paraşuta,tancul,tunul,catapulta şi multe altele,precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman,cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”,Leonardo da Vinci este,fără îndoială,o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal. Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi astăzi,după mai bine de 500 de ani.

Expoziţia adusă în România de Sun Plaza Shopping Center a fost vizitată până în prezent de peste 4 milioane de oameni din Europa,SUA şi Asia. Intrarea este liberă.