Trecem la ora de vară 2023! De ce se schimbă ora de două ori pe an?

În România, schimbarea la ora de vară se face în noaptea din ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea dintre 25 și 26 martie, când ora 3.00 va deveni ora 4.00.

image

Schimbarea orei se face întotdeauna în preajma echinocţiilor de toamnă şi de primăvară, atunci când ziua este egală cu noaptea, şi conversia se petrece întotdeauna într-o noapte de sâmbătă către duminică, astfel încât să existe o zi de adaptare a organismului la noua oră.

După ce, în anul 2019, s-a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa de către Comisia Europeană, s-a oferit statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. În anul 2019, s-a votat renunţarea la schimbarea orei, începând cu 2021, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, decizia a fost amânată. De aceea, se schimbă în continuare ora de două ori pe an, în ultimul weekend din martie și în ultimul din octombrie. Conform Euronews.ro, „pentru ca discuţia s­ă fie reluată, trebuie ca subiectul să fie trecut pe ordinea de zi a Comisiei Europene de ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului European‟.

De ce se se schimbă ora?

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război şi în timpul crizei petroliere din anii 1970.

Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei.

Cu toate acestea, scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

Cum te influenţează schimbarea orei

Organismul nostru trece printr-o perioadă de tranziţie, fapt ce se resimte asupra dispoziţiei şi stării noastre generale. Cele mai frecvente reacţii sunt oboseala accentuată, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap şi chiar dereglări hormonale. Schimbarea orei poate, de asemenea, intensifica problemele celor care suferă de depresie şi boli cardiace. Toate aceste modificări în ritmul nostru biologic necesită o perioadă de timp de adaptare. Iar pentru a depăşi aceste stări,nutriţioniştii recomandă odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume,cu un aport ridicat de elemente nutritive.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum  o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt”, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere,Sănătate şi Nutriţie.  

Vei dormi mai puţin cu o oră

Este posibil să te simţi mai obosit în primele săptămâni. Tot ce trebuie să faci este să ţii cont de ora la care mergi la somn şi să dormi minim opt ore pe noapte. Celulele organismului se vor reface mai uşor şi îţi vor da energie pe parcursul zilei.

Vei fi mai predispus la boli

În această perioadă, virusurile circulă în aer şi trebuie să fii atent la tot ce te înconjoară, să­-ţi întăreşti imunitatea în mod natural. E bine să consumi fructe şi legume pentru a-ţi vitaminiza corpul şi a-ţi creşte rezistenţa.

Vei simţi că nu mai ai timp să îţi îndeplineşti sarcinile

La început, ai impresia că timpul se comprimă. De fapt, trebuie să-ţi păstrezi organizarea şi să faci faţă tuturor provocărilor zilnice. Nu e nimic nou! Se întâmplă în fiecare an.

FOTO: PixabayRecente

Kelly Clarkson jpg
Rihanna foto  Shutterstock jpg
Summer in the city reprogramat jpg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval ok jpg
SAGA x MAI jpg
Tina Turner foto  Instagram jpg
Britney Spears bea litri de cafea si energizante ca sa nu doarma noptile Sursa foto shutterstock 431461978 jpg
Click! Pentru Femei jpg
Victoria Beckham, Harper Beckham jpg
Taylor Swift jpg
Sanii mai mari nu aduc fericirea Sursa foto shutterstock 1073334950 jpg
Ducii de Sussex, Prinții de Wales foto  Shutterstock jpg
Jennifer Aniston, Courteney Cox sursa  Shutterstock jpg
De Niro jpg
Cum reactionezi cand esti gelos in functie de zodie Sursa foto shutterstock 2037180338 jpg
BEBE REXHA png
GNR Poster (cu opening act) Portrait jpeg
WhatsApp Image 2023 05 17 at 13 28 32 jpeg
Beyonce sursa  Instagram jpg