Reguli în caz de cutremur. Ce trebuie să faci înainte, în timpul cutremurului și după

Cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,5, care au avut loc unul în jurul orei 4 dimineața și altul spre prânz, luni, 6 februarie, au luat peste 1.300 de vieți omenești și au rănit aproximativ 10.000 de persoane în Turcia și Siria. Cum ne pregătim pentru asemenea posibilă catastrofă?

image

E imposibil să știm când va lovi un nou cutremur și unde. Însă tot există ceva ce poți face înainte de-a fi cutremur, în timp ce acesta se manifestă și după ce zdruncinăturile s-au încheiat, pentru ca tu și cei dragi ție să fiți în siguranță și să vă reveniți mai ușor.

Înainte de cutremur

Ai grijă ca locuința sa să nu fie un pericol în sine. Ce înseamnă mai exact acest lucru? iIată ce trebuie să faci:

 • Asigură mobilierul mare și greu și anumite obiecte masive. Bibliotecile, boilerele, televizoarele pot fi prinse în perete cu șuruburi speciale, astfel încât să nu cadă în capul cuiva atunci când raftul pe care care stau anumite obiecte sau întreaga piesă de mobilier începe să se zdruncine. Lucrurile mari, grele și instabile trebuie puse cât mai jos și undeva cât mai departe de ușile sau căile de acces.
 • Identifică locurile sigure. Vezi unde te poți adăposti în fiecare cameră, în caz de nevoie. Trebuie să fie sub un birou sau masă.  
 • Fă-ți un plan. Asigură-te că fiecare om din casă știe cum să acceseze depozitele de urgență în caz de dezastru, pe cine să sune când e cutremmur și unde să se întâlnească cu alți membri ai familiei sau persoane apropiate.
 • Fă-și rezerve. Fă-ți un rucsac cu o sticlă de apă și o trusă de prim ajutor în casă, dar și una, mai mică, pentru mașină, serviciu sau alt loc frecventat des și în care te poate prinde cutremurul. În afara lucrurilor care-ți sunt ție specifice – vreun tratament pentru alergii sau eventuale boli – asigură-te că ai în acel rucsac apă, trusă de prim ajutor, o pereche zdravănă de încălțări, un radio portabil, gustări și niște bani.

În timpul cutremurului

 • Dacă ești înăuntru. Bagă-te sub un birou sau o masă și acoperă-ți capul sau gâtul cu brațele. Dacă nu ai nicio masă sub care să te bagi, mergi pe hol sau lipește-te de un perete interior. Ferește-te de ferestre, șeminee și piese masive de mobilier. Și nu folosi liftul! Dacă ești în pat, rămâi acolo, întoarce-te pe burtă, pentru a-și proteja organele interne și gâtul cu o pernă.
 • Dacă ești afară. Găsește un spațiu deschis, fără clădiri împrejur sau stâlpi de curent, care să poată cădea pe tine. Dacă conduci, rămâi în mașină, până se termină cutremurul. Nu te opri sub poduri, copaci sau orice altceva ce poate cădea pe mașina ta sau pe tine. Dacă ești la munte, ferește-te de stânci și alunecări de pământ. Dacă ești lângă un ocean, îndepărteză-te, pentru că se poate declanșa un tsunami.  

După cutremur

După ce se încheie zdruncinăturile, verifică dacă ai pățit ceva tu sau cei de lângă tine. Rămâi alert, pentru că poate urma o replică.

-        Verifică situația în care te aflii. Vezi dacă ești rănit și cheamă ajutoare, dacă e nevoie. Uită-te în jur, ca să te asiguri că pericolul a trecut și nu poți păți nimic din cauza lucrurilor distruse de lângă tine. Poartă cizme sau încălțări rezistente, ca să poți călca fără probleme pe cioburi și obiecte sparte.

-        Cheamă ajutoarele, dacă e nevoie. Dacă ești acoperit de ceva, închide gura, pune-ți mâna pe nas și pe ochi, ca să nu-ți intre praful. Trimite un mesaj, dacă poți, sau fă gălăgie apoi, ca să te audă salvatorii.

-        Pregătește-te pentru replici. Replicile unui cutremur pot fi la fel de puternice precum cutremurul în sine.

-        Stai conectat la ce se întâmplă. Dacă ai vreun radio, ascultă ultimele noutăți, sigur s-au întrerupt toate programele pentru a fi informați oamenii cu privire la cutremurul prin care tocmai au trecut. Spune-le celor apropiați că ești în regulă, dar nu abuza, nu ține ocupate liniile cu povești nesfârșite.

Ce NU trebuie făcut

 • Nu fugi dintr-o cameră în alta în timp ce zdruncinăturile nu s-au încheiat.
 • Nu te adăposti în pragul ușilor. Poate cădea ceva lângă tine, care să te rănească.
 • După cutremur, nu aprinde nimic cu chibritul sau cu bricheta, nu se știe dacă nu e cumva în zonă o scăpare de gaze. Dacă gazul e oprit, nu-i da tu drumul, lasă-i pe specialiști să se ocupe de așa ceva.
 • Sună la 112 doar dacă ai o urgență.

foto - ShutterstockRecente

Patrick Duffy, Linda Purl sursa  Shutterstock jpg
Adele jpeg
Shakira jpeg
Jane Fonda foto  Shutterstock jpg
Cele mai fericite tari din lume Sursa foto shutterstock 2097419497 jpg
Kendall Jenner jpg
Bruce Willis 1 jpg
Meghan Markle jpeg
Sabrina jpg
Georgina Rodriguez Instagram jpg
ashley graham, sotul si copiii foto  Instagram jpg
Paris Hilton jpg
Tiger Woods sursa  Shutterstock jpg
332377003 3394862050761175 2241624325860106195 n jpg
eveniment lux oameni petrecere jpg
Selena Gomez, Nicola Peltz, Brooklyn Beckham jpg
Mark jpg
01  coperta cf06 page 0001 jpg
James Bond jpg
George Clooney, Amal Clooney, Angelina Jolie sursa  Shutterstock jpg