Show-uri incendiare la Balkanik Festival

Trei zile de ritmuri îndrăcite, musai cu inflexiuni etno, trei zile de dans, voie bună şi sonorităţi gipsy-orientale, în vecinătatea colorată a Pieţei cu Flori din Capitală... Acesta a fost Balkanik Festival 2015, la ediţie aniversară.
Un eveniment unic in ţară
Balkanik Arts &Culture Festival,organizat de Asociaţia Culturală Metropolis,este singurul eveniment de artă şi cultură balcanică organizat în România-şi unul din cele mai apreciate din Europa. Timp de trei zile (11-13 septembrie),pe scena Grădinii Uranus din Capitală s-au perindat trupe autohtone şi străine – iar alămurile,tobele,viorile,instrumentele tradiţionale şi consolele de mixaj au încântat un public dornic să audă muzică autentică,interpretată în cheie (post)modernă. Au fost abordate genuri variate:cocteilurile balcanice şi klezmer ale Amsterdam Klezmer Band,folkul tânguitor al romilor vlahi de la Kalyi Jag,ineditele combinaţii etno în interpretarea Roots Revival România...
Fanfare Ciocârlia şi Shantel
Show-ul celor de la Fanfare Ciocârlia – formaţia de romi din satul ieşean Zece Prăjini-a fost ca un foc de artificii. Ritm,nerv,virtuozitate,hit-uri clasice reinterpretate cu imaginaţie şi umor,improvizaţii jazz-istice,sonorităţi de estradă – nimic n-a lipsit. Nici măcar steagul României,fluturat deasupra publicului entuziast. De reamintit că formaţia a semnat coloana sonoră a filmului Borat şi a peliculei Gegen die Wand (Ursul de Aur în 2004). Tot la capitolul formaţie de alămuri (brass band) a excelat şi Kocani Orkestar. Deliciul ultimei seri l-au făcut cei de la Shantel &Bucovina Club Orkestar,cu note percutante – la volum maxim-şi combinaţii inedite de ritmuri etno,remixate într-un cocteil fără frontiere. Interesant de ştiut că şeful formaţiei este născut în Frankfurt,dar are origini în Bucovina. După fiecare spectacol,petrecerea a continuat cu melodii de pe malul Bosforului (Cumbus Cemaat) sau cu tur al sunetelor lunii,semnat DJ Click.
Foto:Miluţă Fluieraş