„Taste of America” la Bucureşti: ce gust au vinurile vedetelor

Ambasada Statelor Unite ale Americii a organizat, la Hotelul Hilton din Bucureşti, o degustare de vinuri californiene, însoţite de preparate cu carne de vită, fructe uscate şi nuci. Printre vinurile degustate s-au numărat cele ale celebrului regizor Francis Ford Coppola.
Al patrulea producător mondial
Vinurile prezentate la eveniment au fost cele din California -statul în care se produce 90 % din licoarea de struguri made in SUA. California este şi al patrulea producător mondial de vin,după Franţa,Italia şi Spania,şi este o destinaţie oenoturistică şi gastronomică de prim rang. Soiul cel mai apreciat în zonă este Chardonnay,urmat de Cabernet Sauvignon şi Merlot. Cunoscătorii caută însă şi vinurile obţinute din Zinfandel sau din Pinot Noir,pentru complexitatea şi bogăţia lor aromatică.
Ce vin produc celebrităţile
Fascinaţi de generozitatea podgoriilor californiene,o mulţime de celebrităţi americane şi-au cumpărat domenii viticole,unde obţin vinuri pe gustul lor:pilotul de curse Randy Lewis,realizator de desene animate Tom Lasseter,viceguvernatorul Californiei Gavin Newsom... plus celebrul Francis Ford Coppola,cel care a regizat filmele din trilogia „Naşul”,„Peggy Sue se mărită”,„Patton”,„Dracula” şamd.
Savori unice şi complexitate
La evenimentul organizat la Bucureşti,invitaţii au avut ocazia de a degusta vinurile din gama „Diamond Collection”,marca Francis Coppola. Acestea au fost apreciate pentru echilibru,textură catifelată şi arome intens fructate. Prin tipicitate şi complexitate s-au remarcat vinurile Kendall-Jackson,accesibile consumatorului român în wine shop-uri,la fel ca vinurile Coppola. A impresionat în special un Pinot Noir din gama „Vitner’s Reserve”,dar şi Chardonnay-ul baricat,cel mai bine vândut în SUA,cu arome intense,tropicale şi citrice. Dintre vinurile servite,ne-a mai făcut cu ochiul un Zinfandel din gama „Beringer Classic” (producător Beringer),extrem de proaspăt şi de prietenos,cu fine note condimentate – la fel şi asamblajul savuros de Syrah şi Zinfandel numit „The Federalist Dueling Pistols” (producător Terlato Wines).
Câteva date din California
Sunt peste 4.600 de cultivatori de struguri în California,numărul de soiuri cultivate fiind peste 117. De reţinut că majoritatea cramelor se laudă cu producţie sustenabilă – adică,adoptă un set de bune practici prin care se respectă mediul înconjurător dar şi eforturile comunităţilor locale. În plus,aproape 100 de unităţi de vinificare organizează expoziţii de artă sau deţin muzee de arte frumoase. Dintre cramele producătoare,69 au propriile restaurante,în 69 se poate asista la spectacole muzicale şi teatrale,102 au grădini pentru vizitatori,197 – zone de picnic,148 arborează o arhitectură unică,atractivă.
Sursă foto:somelier Sergiu Nedelea