Testări gratuite pentru sănătatea plămânilor

1 66038 original jpg jpeg

În weekendul 21-22 noiembrie, bucureştenii pot face gratuit testări pentru depistarea unei boli de plămâni, care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni în întreaga lume.

BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o afecţiune a plămânilor ce afectează aproximativ un milion de oameni în ţara noastră. Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfăşoară a şaptea ediţie a campaniei sale „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?“ Astfel,în perioada 21-22 noiembrie,bucureştenii sunt invitaţi să-şi testeze capacitatea pulmonară la cortul special amenajat în Parcul Tineretului,la intrarea Şincai,în intervalul orar 9-17.

Testarea pentru depistarea BPOC se numeşte spirometrie,nu doare,durează câteva minute şi măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată de o persoană,precum şi timpul necesar inspiraţiei şi expiraţiei.

Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute,mai ales din cauza faptului că tusea,senzaţia de sufocare,oboseala par a fi consecinţe fireşti ale fumatului sau înaintării în vârstă.

În cadrul campaniei similare desfăşurate anul trecut,au fost efectuate 1920 de spirometrii şi au fost diagnosticaţi 540 de pacienţi cu BPOC.

Cui este recomandată

Testarea este indicată în special fumătorile de peste 40 de ani,care prezintă simptome precum:oboseală la efort (dispnee),tuse matinală,cu sau fără expectoraţie,„răceli“ care coboară în piept şi nu se vindecă după 10 zile de tratament cu antibiotic.