Tot ce trebuie sa stii despre cancerul de col uterin

1 65229 original jpg jpeg

În România, sunt diagnosticate zilnic nouă femei, iar la fiecare patru ore, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Este o statistică mai mult decât îngrijorătoare, datorată în principal faptului că simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente.

De cele mai multe ori,această boală ajunge să fie diagnosticată într-un stadiu mult prea avansat. De aceea,este foarte importantă testarea periodică,în vederea depistării la timp a celulelor precanceroase. 

Pe lângă infecţia cu virusul HPV,mai sunt şi alţi factori care ar putea să contribuie la apariţia cancerului de col uterin:fumatul,sarcinile multiple (mai mult de trei copii) sau boli care scad imunitatea,cum ar fi infecţia HIV.

Proiectul Alege viaţaurmăreşte informarea la un nivel ridicat cu privire la uşurinţa prevenţiei în ceea ce priveşte virusul HPV şi cancerul de col uterin în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani din România. Proiectul a fost lansat anul trecut,tot în luna octombrie,pe care am numit-o luna conştientizării şi prevenirii cancerului de col uterin. 

Care sunt simptomele cancerului de col uterin?

În stadiile incipiente,cancerul de col uterin nu doare,motiv pentru care nu există niciun fel de simptom.

În stadiile avansate,sângerarea vaginalăeste primul simptom vizibil al cancerului de col uterin. În cele mai multe din cazuri,ea apare după contactul sexual. De altfel,orice altă sângerare care apare în orice alt moment,altul decât perioada de menstruaţie,este un motiv de îngrijorare şi necesită un control ginecologic.

Alte simptome:

·         Dispareunia (durerea în sau în jurul vaginului în timpul actului sexual)

·         Secreţie vaginală modificată cu miros neplăcut

·         Disuria (durerea la momentul urinării)

„Întrucât cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluţie sub forma unor leziuni precursoare,depistarea şi tratarea acestor leziuni reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv. Importanţa prevenţiei este una semnificativă,atât pentru pacientă,deoarece vorbim despre o patologie potenţial letală,cât şi pentru sistemul medical,evitându-se astfel costuri suplimentare considerabile asociate tratamentului şi urmăririi oncologice. Implicarea mea într-o astfel de campanie vine din dorinţa mea,în primul rând ca femeie,de a schimba ceva şi porneşte de la premisa că un gest simplu şi necostisitor poate evita o boala gravă cu consecinţe şi mai grave pe toate planurile:personal,familial şi socio-economic”,spune dna. doctor Elvira Brătilă,medic primar obstetrică-ginecologie. 

Un cancer de col uterin descoperit la timp poate fi tratat fara a afecta fertilitatea.

Informaţii complete despre cum se pot preveni toate aceste consecinţe pot afla gratuitjoi,22 octombrie,în cadrul Conferinţei Naţionale de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Participantele sunt aşteptate începând cu ora 18:00,la Camera de Comerţ şi Industrie a României din Bucureştişi la Hotelul Ramada,înIaşişiSibiu.„Anul acesta vor fi speakeri prezenţi în fiecare locaţie şi ne dorim să existe interacţiune între cele trei oraşe în care aducem conferinţa anul acesta”,spune Alina Stanciu,manager JustAD şi coordonatorul echipei de organizare a proiectului.

Accesul la

este

şi este oferit în baza completării formularului de înscriere de pe

f4309c91d893074579d799e8b70886a7 jpg jpeg