VIDEO. BAC 2014 Dezbatere despre rezultatele de la simulare
Luni, bloggerii adevărul.ro Tincuţa Apăteanu şi Marian Stas, împreună cu Simona David Crisbăşanu, managerul proiectului „Zburd-Educaţie prin coaching” au dezbătut rezultatele simulării pentru Bacalaureat.
La iniţiativa lui Stas,fiecare a propus trei valori care ar trebui să se regăsească în şcoala românească,printre care:responsabilitate,respect şi integritate.
Simona David Crisbăşanu:„Respectul,implicarea şi comunitatea”
Tincuţa Apăteanu:„Responsabilitate,integritate şi adevăr”
Marian Stas:„Curajul,integritatea şi patriotismul”
„Legat de responsabiolitate,mi se pare că noi,adulţii,nu prea ne asumăm responmsabilitatea pentru copii noştri,nu le dăm posibilitatea prin acest sistem să-şi găsească vocaţia”,a spus Apăteanu.
Stas mai spune că munca pe brânci,asumarea până la capăt şi onestitatea ar trebui aplicate din timp în procesul educaţional pentru ca rezultatele să se vadă. El atrage atenţia că nu are sens ca un elev să ia 3-4 la simulare când el este în stare să ia 8-9 doar fiindcă nu se pun notele în catalog.
„Dacă ar exista o alternativă pentru aceşti tineri,nu ar fi o problemă rata mică de promovare de la Bac. Şcoala profesională ar trei regândită,făcută pentru cei care vor să facă ceva practic. Atâta vreme cât nu am reuşit să reconstruim şcoala profesională şi societatea priveşte cu dispreţ meseriaşii,nu am rezolvat nimic. (...) Noi pregătim nişte oameni pentru 1950,nu pentru viitor”,a mai spus Tincuţa Apăteanu.
Simona David spune că şi elevii ar trebui consultaţi în problemele legate de educaţia lor. „Trebuie să-i întrebăm dacă le place la şcoală,ce nu le place,cum ar schimba ceea ce nu le place,este necesară o atitudine deschisă”,a spus ea.
„Este nevoie de o intervenţie la vârf,de strategie de ţară. Când vorbim despre schimbare de paradigmă,trebuie luat de la zero,un alt model de arhitectură curriculară (...) trebuie făcută consiliere profesională cu tinerii”,a exemplificat Stas.
„Profesorii se simt frustraţi,sunt obosiţi,sunt suprasaturaţi de toată hârţogăraia pe care trebuie să o completeze pentru Minister”,spune Tincuţa Apăteanu. Ea atrage atenţia că politicienii vor schimbări foarte rapide,însă în Educaţie schimbările nu se fac de pe o zi pe alta.