VIDEO. BAC 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop

simeon stalpnicul png

Luni, profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti a predat la Adevărul Live prima lecţie video pentru proba scrisă de Limbă şi Literatură Română de la BAC.

Lecţia video este prima din peste 40 de astfel de meditaţii pe care adevarul.ro le va difuza în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază“.

UPDATE:"Subiectele pentru Uman au un grad de dificultate ceva mai mare. Vom discuta astăzi despre primul subiect din modelul pe care l-am adus şi apoi cel de al doilea subiect. Mâine vom discuta despre altreilea subiect, eseul, care ridică mai multe probleme elevilor",aspus profesoara Pop.

La primul subiect în modelul adus de profesoara Pop este un text în proză la prima vedere de Hortensia Papadat-Bengescu.

Profesoara Iulia Pop:Este foarte complicat pentru cineva care citeşte pentru prima oară un text să îl înţeleagă. El trebuie să recitească textul de mai multe ori,iar atunci când are de rezolvat o cerinţă,mai trebuie să citească o dată textul pentru că altfel nu va putea să răspundă corect. 

Cea de-a doua cerinţa care am văzut că este aproape nelipsită în ultimii ani,este cea în care li se cere să construiască mai multe expresii sau locuţiuni legate de „oră”. Enunţ înseamnă propoziţii sau fraze în care să existe cuvântul respectiv. Ca să dăm o rezolvare corectă la acest item ne gândim chiar la substantiv:oră de oră,la prima oră,etc. Eu le spun elevilor mei că atunci când au un substantiv este foarte uşor să construiască un enunţ dacă pun lângă acesta un verb folosit zi de zi:a lua,a avea,a cere,etc. Dar dacă este un verb,trebuie folosite substantive foarte uzuale precum cap,ochi,etc.

A treia cerinţă,tema fragmentului,vedem că tema este starea medicală sua de simire a personajului prezent în text. Este un porter şi cam astea sunt lucrurile pe care ei ar trebui să le zicîă în acets caz. 

Poate exista şi o cerinţă care să vizeze tema şi un motiv literal. În acest text,motive importante sunt migrenă,febră,carusel infernal,cheag embolic. Vreau să menţionez că dicţionarul de termeni literali atrage atenţia că este motiv literal construcţia care este în mod obligatoriu în textul dat.Recente

Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg
Janice Litman jpeg
Amal si George Clooney jpg
Un obiect extraterestru descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon sursa foto  Shutterstock jpg
Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
Curiozitatile stranepotilor Reginei la funeraliile ei Cum au trecut in noua etapa fara Gan Gan Sursa foto Instagram windsor royal family jpg
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg
Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg